Putování od chaty k chatě. Těšínské Beskydy nabízejí i nenáročné procházky krásnou přírodou

26. leden 2024

Chcete-li vyrazit na zimní procházku, vydejte se do nejvýchodnější části Beskyd k hranicím se Slovenskem, které se lidově říká Těšínské Beskydy. Rozkládají se napravo i nalevo od řeky Olše a nabízejí hory, lesy, louky a hlavně větší klid než třeba okolí Lysé hory. Po červené turistické značce se můžete vydat na nenáročnou túru, od rozhledny Tetřev u Kamenné chaty k horské chatě Skalka.

Rozhledna Tetřev byla otevřena v roce 2011. Vznikla přestavbou a dostavbou původního objektu z roku 1924. Nachází se ve výšce 944 metrů nad mořem a nabízí pěkný výhled na okolní hřebeny a údolí Beskyd.

„Současný výhled je mnohem lepší než v roce otevření rozhledny, protože okolní lesy postihl ve velkém kůrovec a následná těžba dřeva,“ říká Alena Kolčárková, vedoucí Gorolského turistického informačního centra v Mostech u Jablunkova. Na vyhlídkovou plošinu rozhledny ve výšce sedmi metrů vede 40 schodů. Rozhledna je pro turisty otevřena po celý rok. Na jejím vrcholku je umístěné světlo, aby v případě potřeby navádělo bloudící turisty.

Od rozhledny Tetřev a Kamenné chaty je možné vyrazit na několik tras. Pro zdatnější se nabízí například výšlap na Velký Polom ve výšce 1 067 metrů nad mořem. Naopak nenáročná procházka, ve stylu od chaty k chatě, vede na opačnou stranu. K chatě Skalka je to zhruba dva kilometry po zpevněné cestě, takže ji mohou v létě využít třeba i rodiny s kočárky. A v zimě je možná krásná procházka se sáňkami.

Putování Těšínskými Beskydy je krásné i v zimě

Cesta od Kamenné chaty ke Skalce vede v nadmořské výšce kolem 900 metrů. A když už je tam nějaký kopeček, tak mírný. Zhruba v polovině trasy turisté podcházejí pod lanovkou v areálu Severka. Šipka k chatě Severka ukazuje doprava mírně z trasy. A opět se tu otevírají krásné výhledy na údolí Lomné. Kdo vystoupá až k Severce, může se pokochat i pohledem na slovenskou Fatru.

„V tomto areálu byla lanovka postavená už v roce 1962. Šlo vlastně o kombinaci lanovky a vleku, protože při jízdě na ní sice člověk seděl, ale lyžemi jel po zemi,“ říká Alena Kolčárková. Což mohlo být výhodou pro lidi, kteří nemají rádi výšky.

Horská chata Skalka má pohnutou historii. Před lety za pomoci místních doslova vstala z popela

Chata Skalka doslova vstala z popela

Po zastávce na Severce se turisté mohou vrátit zpátky na červenou značku a pokračovat k Horské chatě Skalka. Tu v roce 1928 postavil německý turistický spolek Beskidenverein.

Skalka přitom zažila i těžké časy. Už dvakrát se ocitla před zánikem. Po revoluci se totiž téměř rozpadla. A když se ji podařilo opravit, těsně před kolaudací v roce 1998 zcela vyhořela. Postavit znovu se ji podařilo díky nadšencům a zapáleným místním lidem, kteří přispěli na její obnovu.

Spustit audio