Půl milionu světýlek rozzáří centrum Brna a díky ruskému kolu nabídne pohledy z ptačí perspektivy

Zhruba dva týdny zbývají do zahájení adventních trhů v Brně. Pracovníci mají napilno, aby v ulicích nainstalovali osvětlení a vánoční ozdoby. Radnice Brna-středu zveřejnila novinky k předvánočním akcím na Zelném trhu a Moravském náměstí.

Technici z firmy Technické sítě Brno, která zajišťuje třetinu výzdoby ve městě, začali vyvěšovat výzdobu už v říjnu, a to hned po volbách, kdy museli z lamp veřejného osvětlení sundat plakáty politických stran. V minulých dnech zdobili třeba Běhounskou ulici za pomocí vysokozdvižné plošiny. Na ní pracovníci rozvěšovali světelné řetězy mezi domy.

Rozmístění stánků na adventních trzích na Moravském náměstí v Brně

Jak říká ekonomická ředitelka Technických sítí Lenka Dufková: „Pracuje na tom vlastně celé oddělení, útvar veřejného osvětlení, který disponuje zhruba 40 zaměstnanci. Od konce října do poloviny listopadu vlastně neděláme nic jiného,“ dodává s úsměvem.

Provoz vánočního osvětlení včetně stromu na náměstí Svobody nebo stánků tamtéž, a taky na Dominikánském náměstí, stojí ročně Technické sítě zhruba jeden milion a osm set tisíc korun. Na řetězech svítí asi půl milionu LED diod.

Ruské kolo na Moraváku a zvon republiky na Zelňáku

Na Moravském náměstí bude nově stát velké vyhlídkové ruské kolo. Na výšku bude měřit třicet tři metrů. „Rozhodli jsme, že pokud by tam měl být tenhle typ atrakce, tak chceme kolo, které bude mít ještě přidanou hodnotu v podobě vyhlídky na celé město,“ dodává za organizátory Tomáš Pavčík.

Turbomošt: fenomén brněnských vánočních trhů

Na Moravském náměstí bude v jedné z bílých jurt taky prostor pro rodiny s malými dětmi, kde můžou rodiče své nejmenší třeba přebalit. Další novinkou tentokrát na Zelném trhu je zvon republiky. Ten nechala městská část odlít 28. října 2018, tedy na sté výročí vzniku Československa. Na zvonu je vyrytý český lev a taky jména všech českých i československých prezidentů. Umělecké dílo bude umístěné ve zvoničce a lidé si ho budou moct vydražit. Vyvolávací cena bude 1 918 korun a výtěžek pak radnice pošle některé z neziskových organizací.

Adventní trhy v Brně odstartují v pátek 23. listopadu a potrvají až do 28. prosince.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio