První vylosovaní Dobráci: Umíme to rozjet

11. září 2015

Při oslavách stříbrné svatby císaře a císařovny před 136 lety vznikl ve Veverské Bítýšce dobrovolný hasičský spolek. Současní členové ale nežijí jen historií svého sboru. Jsou akční a rádi se potkávají i mimo zásahy.

Hasiči z Veverské Bítýšky mají celkem padesát členů, jen asi polovina z nich jezdí na zásahy. „Zásahová jednotka má v současné době dvaadvacet lidí,“ upřesnil jejich starosta Tomáš Vejrosta. Patří mezi aktivní sbory, kromě drobných technických pomocí vyjíždí zhruba ke dvaceti případům ročně. Se svým obrovským Mercedesem se dostanou všude i s celým vybavením. „Na autě máme naloženo všechno potřebné. Hydraulické zařízení, velkou lékárnu, nosítka, žebříky, cokoliv, co může být potřeba,“ vypočítal hasič Milan Veselý.

Ve svých počátcích měl sbor krásnou historickou budovu, které se říkalo Hasička. Stála v místech, kde je nyní parkoviště u hospody, a byla dlouhou dobu centrem společenského života v obci. Smutný osud ji potkal za druhé světové války. Po tom, co ji hodně poškodilo letecké bombardování, ji museli zbourat. Od roku 1948 tamním dobrákům slouží zbrojnice nová, ve dvoře školy. Přestože se starou budovou ztratili i kulturní zázemí, na zábavu a život v obci nezapomněli.

Dlouhou dobu pořádali tamní hasiči hody, každoročně se v jejich režii konají dětské požárnické soutěže i masopustní ostatky. „Děláme je odnepaměti. Dřív býval farářem pravidelně jeden náš člen, měl k tomu vhodně velkou postavu. A když už kvůli věku nemohl, převzal to jeho syn, aspoň je to tedy v rodině,“ poznamenal Vejrosta. Bavit se v Bítýšce umí i jinak. Každoročně tvoří tým na soutěži zvané Neckiáda, při níž na Svratce závodí podomácku vyrobená plavidla. „Vytvoříme vždy něco, co připomíná hasiče. Pracujeme většinou noc před akcí, nikdy nevíme, jak to dopadne. Jaká je páteční motivace, taková je sobotní realizace,“ řekl s úsměvem velitel Jiří Šanca. Všichni tři se shodují, že akce stojí za to. Hasiči prý na soutěži nemohou chybět, protože to umí pořádně rozjet.

SDH Veverská Bítýška


Dobrovolné hasiče z Veverské Bítýšky můžete až do pátku 11. září 2015 do 15.00 podpořit v soutěži zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) BITYSKA na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Zábavu je důležité odlišit od práce, a tu berou vážně. K zásahům jsou schopni vyjet kdykoliv. Jako na nejhorší zásah vzpomínají, když hořela takzvaná Moravská sahara na Hodonínsku. „Byla tam celá republika i někteří Slováci, my jsme tehdy vzali Mercedes i transit a jelo nás osm,“ vzpomínal na velký požár Veselý. K dobré výbavě ale patří i dobrý trénink. Ani ten prý nepodceňují. Kromě povinných každoročních cvičení s profesionály se zlepšují i jinak. „Míváme námětová cvičení s podnikovými hasiči z Veverské Bítýšky a první sobotu v měsíci se účastníme pravidelného cvičení,“ vyjmenoval Veselý.

A jakou mají dobráci z Bítýšky budoucnost? „Snažíme se vychovávat mladé hasiče. Je to těžké, protože jsme malá obec a o děti tak trochu bojujeme s jinými spolky. Před prázdninami jsme měli osm žáků, mladších a starších dohromady. I to je dobré, ale snad nás bude časem mnohem víc,“ zadoufal starosta.

Dobráci z Veverské Bítýšky
autoři: ČRo Brno , Brněnský deník Rovnost , Karolína Wernerová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.