První ročník Food truck festivalu přivezl k Vaňkovce hamburgery, hot-dogy i vafle
Přijedou prakticky kamkoliv, zaparkují a začnou vařit. Večer zavřou a mohou zase dál. Tak pracují pomyslní gastronomádi - lidé, kteří nabízí jídlo v takzvaném food trucku. Do Brna jich o víkendu zavítalo pětadvacet.
Pomyslnou klasikou v nabídce jsou například párky v rohlíku. Nečekejte ale vydlabaný rohlík z obchodu napíchnutý na trnu ohřívače. Místní stánkaři se snaží prodávat poctivé americké hot-dogy, kdy do rozpečených rozkrojených housek – svou velikostí možná spíš baget, dávají klobásy, opečenou slaninu, sýr cheddar nebo fritovanou cibulku. Z pojízdného občerstvení se linou také vůně hovězího masa, které vkládají kuchaři do hamburgerů. Nechybí ani pizza, belgické hranolky nebo indická kuchyně.
Do Brna přijely ve větším počtu food trucky vůbec poprvé, v Praze jim byl věnován festival, pojízdné prodejny rychlého občerstvení už navštívily i Olomouc. Festivaly pojízdných občerstvení jsou v USA velkým hitem, obvykle jde o série zastávek v různých městech po celých Spojených státech. Na největší festivaly dorazí až třicet tisíc gastronomických nadšenců.
Manželé Petr a Monika Letovancovi provozují pojízdný stánek, kde prodávají nepečené vafle plněné zmrzlinou, ovocem a šlehačkou. „Když začne sezóna, což je někdy koncem května, je pro nás dovolená cizí slovo. To zkrátka neexistuje, protože nemáte kdy. Před výjezdem je potřeba truck uklidit, nakoupit, udělat zásoby. V podstatě vám to zabere celý týden a mezitím děláme i svoji práci, kterou oba máme. Často se těšíme na říjen a listopad, že si dáme alespoň týden dovolenou,“ vysvětluje Petr Letovanec.
První ročník food truckového festivalu v Brně si pochvaluje paní Marcela: „Je velice příjemné, že sem člověk může přijít, obejít si stánky a zjistit, co nabízí. Popřemýšlet nad tím, co si objedná a potom vidí celou přípravu. Má jistotu, že to je čerstvé. Vidí toho, kdo to vyrábí, zpracovává, kdo to pro něj připravuje.“
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Přizpůsobit se i bojovat. Klimatickou situaci zvrátíme, čím dříve zavřeme emisní kohout, říká Jan Dusík
-
Varování před ruským imperialismem a moskevským režimem. Lipavský zkusil zapůsobit na Maďary
-
O mistrovi hokejové extraligy rozhodne sedmý zápas, Třinec mečbol Pardubic odvrátil výhrou 4:1
-
Žádný trénink, práce na zahradě a úsměv. 82letý španělský penzista uběhl za šest dnů 410 kilometrů