Propojení střešní vegetace a fotovoltaických panelů přináší řadu výhod

11. červenec 2024

Pokud patříte k těm, kteří by rádi ušetřili na elektřině a zároveň prospěli okolní přírodě, nabízí se jedno elegantní i estetické řešení. Střecha osazená vegetačním porostem, která může sloužit jako místo k setkávání a odpočinku, a fotovoltaickými panely, které čerpají sluneční energii. Tyto dva fenomény je vhodné kombinovat. Oba se totiž vzájemně vhodně doplňují.

Vhodné jsou především rovné střechy a načasovat projekt osazení vegetace a fotovoltaiky zároveň. Vše jde ruku v ruce. Rozhodně vegetaci neosazujte ad hoc až po realizaci fotovoltaiky nebo opačně. Pokud se projekt připraví komplexně, realizace pak přináší méně problémů i nákladů.

Pozvěte statika a zažádejte o dotaci

První, co musíte ale udělat, je pozvat statika, aby posoudil, jestli vaše střecha tuto zátěž unese. Zároveň je nutné zkontrolovat stav hydroizolace. Pokud je na konci své životnosti, do projektu zahrňte i její výměnu.

Využít také můžete některé dotační programy – například Nová zelená úsporám, Nová zelená úsporám light nebo Oprav dům po babičce. Střecha vám pak přinese mnoho výhod. 

Zelená střecha pomáhá při výrobě energie

Zelená střecha totiž pomáhá fotovoltaické panely ochlazovat, což je pro jejich výkon velmi důležité. Když se zahřívají, klesá jim účinnost. Ochlazením vzniká zpětný zisk přibližně 8 % jejich výkonnosti, o kterou přichází v případě přehřívání. Zvyšuje se tím také až 1,5x jejich životnost.

Zelená střecha také zachycuje jakékoliv polétavé prachy, které pak neulpívají na běžné hydroizolaci a nedostávají se ani na panely. Okolní vegetace má tedy vliv také na jejich údržbu.

Zelená střecha je také kvalitní izolant. Tento vliv se ale projeví především v případě, že dům je kvalitně zateplen. V létě pak není nutné využívat klimatizaci, v zimě v závislosti na typu objektu a jeho zateplení klesá spotřeba až o 10–15 %.

Poslechněte si reportáž v našem Hobby magazínu.

Spustit audio

Související