Projekt - Od výzkumu k inovačnímu podnikání

20. prosinec 2005

Aby výzkum na univerzitách nebyl jen bádáním pro sebe, ale brzy přinášel užitek i v praxi, to je cílem projektu, který včera zahájila Mendelova zemědělská a lesnická univerzita,Veterinární a farmaceutická univerzita a Jihomoravské inovační centrum. Projekt se jmenuje Od rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji k inovačnímu podnikání. Má podpořit využití výsledků výzkumů z univerzit v praxi a podpořit tak podnikání v Jihomoravském kraji.

"Jedná se o projekt, který je financovaný Evropským sociálním fondem a rozpočtem České republiky. Rozpočet projektu na dva roky je zhruba 7 a pů milionu korun." Uvedl hlavní koordinátor projektu Ivo Bezecný. Cílem projektu je podle něj rozšířit znalosti pracovníků ve výzkumu a vývoji, protože naše věda zatím nedosahuje řakových aplikačních výsledků "Cítíme, že naši vědci se neumí prosadit a prezentovat svoje výsledky, nemají znalosti v oblasti řízení. Nedovedou si udělat průzkum trhu, neví co je potřeba a neumí prodat svou vědeckou práci."Vysvětlil Bezecný.

Napomoci přenést výsledky výzkumů do praxe by měly obecné kurzy v oblasti managementu, prezentace, komunikace. Pokud totiž veřejnost nepojme vědeckou práci za svoji a pokud ji nebude podporovat, pak ani nebudou finanční zdroje pro tuto práci. "Abychom se otevřeli více praktickému světu, spolupracujeme s Jihomoravským inovačním centrem."Vysvětlil koordinátor projektu Ivo Bezecný. Je to organizace speciálně zřízena za účelem přenosu poznatků z laboratiří do praxe.

Jihomoravské inovační centrum proškolí v rámci projektu zhruba 80 odborníků a mělo by vznikout 30 až 40 podnikatelských plánů. S těmi mohou výkumníci dále pracovat, mohou také přijít do inovačního centra a pokud ten nápad bude dobrý, tak jim můžeme sami pomoci založit firmu."Uvedla konzultantka centra Katřina Tydlačková.

Cílem projektu je také zvýšení zaměstnanosti v kraji. Aplikací vědeckých poznatků by mělo dojít k možnostem inovací, modernizacím, úsporám a slevnění výroby . To vede podle Bezecného k větší zaměstnanosti a vzniku nových projektů.

autor: gaj
Spustit audio