Projekce v brněnském digitáriu lákají, zatím je zájem o všechny tituly

2. březen 2014

Brněnské digitárium přilákalo od začátku listopadu už šedesát tisíc návštěvníků. Supermoderní projekční zařízení za 50 milionů korun patří k tomu nejlepšímu v Evropě.

Divákům nabízí špičkový obraz na sedmnáctimetrové kupoli a prostorový zvuk, který je přenáší do hlubin vesmíru či naopak mezi buňky lidského těla.

Zájem je stále o všechny tituly. Představení Astrounaut, které je v programu celé čtyři měsíce, už přitom chtěli stáhnout, lidé si ale vynutili další reprízy.

Svým návštěvníkům nyní digitárium připravilo čerstvou novinku: pohádku Vzhůru nohama. Je to už pátý titul od otevření. „Takové tempo se ale dlouhodobě udržet nedá,“ připouští ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek, která zařízení provozuje.

Jak ředitel dodává, dvanáct titulů ročně asi uvádět nebudou. „Je trošku problém v tom, že máme tolik připravených pořadů, že je nemáme téměř kdy protočit, aby byl dostatečný počet repríz," vysvětluje ředitel.

Proto si po ještě jedné premiéře plánují dát pauzu.

„Náš provoz je podobný tomu divadelnímu, v létě třeba nemá smysl uvádět žádné premiéry, proto další vlna přijde až na podzim,“ přibližuje plány Dušek.

Pro nové zařízení je ovšem taky potřeba mít zcela nové pořady, ať už převzaté ze zahraničí, nebo původní.

Z dlouhé řady pořadů připravených za desítky let pro původní planetárium totiž nelze v současném digitáriu použít nic. Přestože šlo vesměs o kvalitní a atraktivní tituly, brání tomu nejen rozdílný formát, ale i pojetí.

„I když i starý přístroj byl velmi originální, tak když to řeknu zjednodušeně, fungoval jako obyčejné kino, byť trošku moderněji nebo s řadou různých efektů," vysvětluje Dušek.

„Ale dnes naše pořady musíme připravovat s ohledem na to, že se promítá všude kolem diváků, tedy i tam, kam se nedívají, například za ně nebo do stran. Tím pádem je postup mnohem složitější a taky pomalejší,“ uzavírá Dušek.

autor: hol
Spustit audio