Prohlídky kostelů ve Zlínském kraji letos přilákaly na sto tisíc lidí

24. listopad 2011

Rekordní počet lidí letos navštívil sakrální stavby ve Zlínském kraji zapojené do projektu Otevřené brány. Přišlo téměř sto tisíc návštěvníků. V České republice zatím ojedinělá spolupráce kraje a Arcibiskupství olomouckého už třetím rokem nabídla prohlídky kostelů s odborným průvodcem.

Letos se do projektu zapojilo jedeadvacet kostelů ve Zlínském kraji. Například v Rožnově pod Radhoštěm provází Kostelem Všech svatých pan Stanislav Zábranský: „Za deštivých dnů chodí v průměru padesát až šedesát lidí. Pokud je pěkné počasí, tak je návštěvnost lepší. Osm až deset procent návštěvníků jsou cizinci.“

Rostoucí zájem turistů o tživé sakrální stavby nahrává snahám Zlínska v posilování takzvané církevní turistiky. „Svědčí to o tom, že je projekt Otevřené brány stále známější. Pro nás je to součást snahy o rozvoj církevní turistiky. Jde o to, abychom tyto lidi oslovili a přivedli k nám do Zlínského kraje,“ uvedl náměstek hejtmana Jindřich Ondruš.

Spolupráci Zlínského kraje a olomouckého arcibiskupství si pochvalují obě strany. „Otevřené kostely jsou jednou z nabídek, které lidem umožňují setkávat se s duchovními hodnotami. Chci doufat, že to prospěje společnosti jako celku,“ konstatoval arcibiskup olomoucký Jan Graubner.

autor: rv
Spustit audio