Procházka zámeckým parkem ve Veselíčku vás zavede z Francie do Anglie

30. prosinec 2015

Veselíčko je malebná obec na pomezí Moravské Brány, Hané a Oderských vrchů. Pochlubit se může zejména zámkem a okolním parkem. Ten má svůj půvab i v zimě, kdy se lidé při procházce mohou kochat pozoruhodnou zahradní architekturou i dalekými výhledy přes údolí řeky Bečvy.

Ve 14. století patřilo Veselíčko moravskému markraběti a už tehdy bylo středem rozsáhlého panství. Ve století 16. zde Erazim z Bobolusk nechal vystavět tvrz a pivovar, tedy první jasně zmíněné panské sídlo.

Od roku 1573 bylo Veselíčko majetkem šlechtického rodu Podstatských z Prusinovic, později Podstatských-Liechtensteinů. Ti zde vybudovali zámek, jemuž dal v roce 1769 pozdně barokní podobu fulnecký stavitel Thalherr. Panské sídlo zůstalo v jejich správě až do roku 1945, kdy bylo vyvlastněno státem. Dnes v něm sídlí sociální ústav.

Geomertrické členění i sochařská výzdoba

Pozoruhodností Veselíčka je i zámecký park. Má dvě části. Francouzská zahrada před zámkem dává této venkovské stavbě monumentální podobu a navíc nabízí pozoruhodné výhledy do kraje.

Zámek ve Veselíčku pochází z 18. století

Geometricky členěné trávníky a záhony jsou patrné i v zimním období. Vše doplňuje drobná sochařská výzdoba a rozdělení do jednotlivých teras. To dává francouzské zahradě podobu ne nepodobnou zámečkům někde na Loiře.

Na zahradu pak navazuje anglický park, který nedávno prošel rekonstrukcí a dnes je vyhledávaným místem pro procházky místních obyvatel i turistů. Jak bývá anglickým parkům vlastní, připomíná volnou krajinu s roztroušenými stromy a keři, které plynule navazují na umělé jezírko, které zde vzniklo při rekonstrukci.

Zámecký park ve Veselíčku je nejen místem odpočinku, ale také východiskem k dalším cestám po kraji. Například odsud vychází nedávno vyznačená naučná stezka nazvaná Hraběnčina, která provede turisty krajinou, kterou modelovaly pracovité ruce poddaných i nadhled a finance mocné vrchnosti.

autor: kbz
Spustit audio