Pro tu uniformu by snad každý z nás i zemřel, říkají hasiči z Rackové

11. prosinec 2015

„Když nás operační důstojník letos v létě vyslal k požáru lesa v katastru naší obce v nočních hodinách, vyrazilo nás do akce s oběma našimi cisternami de facto osm... “

„Předpokládali jsme totiž, že to bude něco většího kvůli abnormálnímu suchému počasí,“ vzpomíná velitel Sboru dobrovolných hasičů Racková Milan Liška na jeden z jejich největších nedávných zásahů. Naštěstí se prý ukázalo, že místo lesa hoří seník o rozloze asi deset krát deset metrů, ovšem v blízkosti lesa.

„Podařilo se ho nám naštěstí velice rychle uhasit, a to ještě do příjezdu profesionálních hasičů. Pak za pomoci termokamery ještě zkontrolovali skrytá ohniska, která jsme dohasili,“ podotýká.


Dobrovolné hasiče z Rackové můžete podpořit v soutěži až do pátku 18. prosince 2015 do 15.00 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) RACKOVA na číslo 900 11 04.
Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Náročný zásah absolvovali také už dříve v Bzenci, Chropyni či v Otrokovicích. Na kontě už mají i jeden kuriózní zásah. „Byl spojený se soutěží, kdy jsme se zapomněli odhlásit z výjezdu. Před ukončením soutěže začala houkat siréna a my jsme museli odjet do vedlejší vesnice hasit požár. Mezitím jsme ovšem nestihli dokončit soutěž, a tak všechna ostatní družstva, která tam byla, posbírala veškeré ceny a odvezla si je. Vítězové tak byli vlastně všichni, díky tomu,“ usmívá se Milan Liška.

SDH Racková tvoří celkem 114 členů, kteří se v obci také výrazně podílí na kulturní činnosti. Z tradičních akcí pořádají vodění medvěda, sběr železa, pořádají také oslavy svatého Floriána, kdy se zbrojnice na jeden den promění v podstatě v kapli. Je tam sloužena mše svatá za hasiče z celého okrsku, tedy z okolních vesnic. „Pořádáme každým rokem také tradiční vánoční výšlap omladiny, kterého se zúčastní vždycky tak 100 až 150 obyvatel obce,“ vyzdvihuje starosta sboru Michal Staněk.


Založen: 1913;
Počet členů: 114;
Technické vybavení: 2 zásahové cisterny (CAS 32 Tatra 815 a CAS 25 Škoda RTHP) a DA Ford Tranzit;
Největší úspěch: návrat ve zdraví od každého požáru, letošní 1. místo mladších žáků ve Středomoravském poháru.

Jednou za deset let také dělají velice významnou akci nazvanou Starý hanácký právo. Jelikož je ale deset let dlouhá doba, tak po pěti letech pořádají vždycky navíc i takzvané Hanácký odpoledne, které vyšlo právě na letošní rok. V červenci tak obcí prošel průvod mladých v hanáckých krojích, kteří tančili hanáckou besedu, na místním fotbalovém hřišti den zakončili za doprovodu kapely Zdounečanka.

Dobrovolníci z Rackové se také účastní celé řady hasičských soutěží, sami také jednu pořádají, vždy poslední neděli v květnu. Dopoledne je určena mládeži, odpoledne pak dospělým a dorostencům. Koná se vždy v jeden den a letos se této akce zúčastnilo 105 družstev, které přijely z okresu Vsetín, Přerov, Uherské Hradiště, Zlín či Kroměříž. „Je to veliká a už známá soutěž, která je součástí hasičské ligy, což znamená, že družstva na ni sbírají body do celkového hodnocení,“ podotýká Michal Staněk.

Hasičina je podle něj náročná na čas, jelikož se jí věnují ve svém volném čase. „Není týdne, aby nebyla nějaká akce,“ usmívá se starosta. Květen až září mají nabitý soutěžemi, do toho a v dalších měsících pořádají své akce, stíhat musejí i výjezdy k zásahům. „Ať je ráno nebo noc, tak se musíme sejít a minimálně v jedné posádce vyjet. Je to velice náročné na čas, ale každý z nás to dělá rád a pro tu naši uniformu by třeba i snad zemřel,“ dodává starosta SDH Racková.

autor: Zlínský deník
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka