Přívalové deště na Zlínsku zvedly hladiny řek. Zaplavily cesty a sklepy

6. srpen 2016

Lokální bouře v noci zvedly hladiny moravských a slezských řek. Brumovka na Zlínsku v noci dosáhla až třetího povodňového stupně, řeky Senice a Bystřička pak vystoupily na první povodňový stupeň. Voda zaplavila sklepy rodinných domů a silnice v okolí obce Brumova-Bylnice. Hasiči museli zachraňovat i posádku jednoho auta.

Voda je rozkolísaná především na menších tocích, místy do nich ještě dotéká voda z lesů a luk v okolí. Broumovka, která byla okolo půlnoci na třetím stupni povodňové aktivity, už je v normálu. Mírně se zvedla také řeka Vlára nebo Vsetínská Bečva v Jarcové.

„Toky v nejbližších hodinách budou reagovat svými rozkolísanými stavy a může na některých dojít ještě v následujících hodinách k přechodnému dosažení zejména prvního povodňového stupně,“ popsal ráno situaci meteorolog Josef Hanzlík.

„V průběhu odpoledních hodin, kdy by měl déšť úplně ustat, by se situace měla stabilizovat a toky by se měly vracet do svých původních koryt.“

Přívalové deště zaplavily sklepy rodinných domů a silnice v okolí obce Brumova-Bylnice. Většinu problémů způsobila přeplněné kanalizace nebo ucpané propustky pod mosty a lávkami. Voda tak zaplavila cesty nejméně k devíti obcím zlínského příhraničí.

Hasiči vyjeli naposledy k následkům bouře před druhou ranní, mimo jiné museli odstraňovat i zeminou zasypanou železniční trať. Majitele domů teď čeká především vysoušení sklepů.

V Horní Lidči uvízlo auto v malém jezeře pod železničním viaduktem. To nakonec pasažéři vlastními silami vytlačili ven. V Brumově-Bylnici museli hasiči pomoci řidiči auta, které vzápětí odnesla voda. Podle dostupných informací nikdo neutrpěl vážnější zranění.

autoři: rv , msi
Spustit audio