Přípravy na Velkou cenu silničních motocyklů vrcholí, Brno očekává nápor fanoušků

13. srpen 2014

Na brněnském Masarykově okruhu začíná v pátek Grand Prix České republiky v závodech silničních motocyklů. Moravská metropole se tak stane hostitelem pro všechny závodníky, organizátory a hlavně fanoušky rychlých strojů. Na příjezd hostů se připravují také majitelé místních podniků.

Po zkušenostech z minulých let předpokládají restauratéři hlavně nárůst počtu návštěvníků ze zahraničí.

Podniky proto například uzpůsobují jídelní lístky cizím chutím, jak potvrzuje Ondřej Kolbábek z restaurace v centru města.

„Hodně vyžadují maso a především steaky, čerstvé ryby nebo těstoviny. Spoustě z nich také chutná česká klasika, jako je svíčková nebo guláš,“ zmiňuje Kolbábek.

Na nápor turistů se připravují také hotely a kempy. Poblíž Masarykova okruhu je většina ubytovacích zařízení beznadějně plná. Organizátoři i fanoušci si místa rezervují dlouho dopředu.

Cena za ubytování je ale po dobu Grand Prix výrazně vyšší. Hoteliéři v okolí okruhu si mohou dovolit mnohdy až stoprocentní zdražení oproti zbytku sezony.

Dočasné zdražení je při dodržení určitých podmínek legální, vysvětluje ředitelka brněnské pobočky České obchodní inspekce Tatiana Neuhybelová. Nemusí se týkat jen ubytování, ale i cen za jídlo a nápoje.

„Důležitým faktorem je, aby byl spotřebitel seznámen s cenou nabízeného nápoje nebo pokrmu. Jakou výši ceny si prodávající stanoví, zůstává na něm. Na druhou stranu je na spotřebiteli, zda si za danou cenu věc zakoupí,“ konstatuje Neuhybelová.

Masarykův okruh v Brně - Grand Prix silničních motocyklů
autoři: Petr Boháč , ako
Spustit audio