Při sběru oskeruší letos na Strážnicku pomáhá také osm zahraničních dobrovolníků.

18. září 2005

Až si budou lidé z okolí Strážnice dělat za mrazivých zimních večerů čaj z plodů místního stromu oskeruše, mohou za to poděkovat i mladým Japoncům.

I zástupce země vycházejícího slunce je totiž mezi osmičkou mladých dobrovolníků, kteří přijeli na jih Moravy sbírat plody nejmohutnějšího druhu jeřábu na světě, tedy právě oskeruše. V rámci mezinárodního projektu INEX přijeli brigádníci z různých zemí poznávat naše končiny i pomáhat rozvoji tuzemského venkova.

Tři například pracovali na trojici oskeruší podél lyžařského vleku nad Radějovem. Nemuseli šplhat po stromech. Oskeruše se totiž netrhají, ale sbírají ze země poté, co samy odpadnou,- vysvětlila česká vedoucí skupiny Šárka Cihlářová. Brigádnici by jich podle ní měli nasbírat každý aspoň dva kbelíky. To je totiž norma potřebná na výrobu čaje a pálenky.

Jako nejpilnější sběrači se ukázali Japonci, ale snaží se prý všichni. Dorozumívají se mezi sebou většinou anglicky nebo francouzsky. Výjimkou je právě to nejdůležitější slovo - oskeruše. To říkají všichni česky, přestože existují jeho cizojazyčné ekvivalenty. Nikdo z přítomných brigádníků ale toto ovoce až do příchodu na Strážnicko ještě neviděl.

Nabídka práce na venkově se ukázala jako mimořádně atraktivní. V rámci projektu INEX letos Česká republika nabídla mladým cizincům na 400 možných brigádnických uplatnění v rozmanitých místech země. O sběr oskeruší na Slovácku byl tak obrovský zájem, že byly volné posty ihned rozebrány.

Místostarosta Tvarožné Lhoty a jeden z iniciátorů akce Vít Hrdoušek potvrdil, že brigádníky zajímá nejvíce smysluplná fyzická práce, u které vidí výsledek. Chtějí také, aby měla význam pro místní lidi, se kterými se chtějí potkat a poznat jejich život.

autor: hon
Spustit audio