Při pohledu z rozhledny Drahoušek připomíná okolní krajina velkolepou barevnou mozaiku

21. červenec 2023

Okolí středočeských Sedlčan je známé malebnou krajinou. Nedaleko jsou Slapská a Orlická přehrada, je tu řada cyklistických a turistických tras i historicky zajímavé lokality. A na celou oblast se navíc můžete podívat hezky z výšky - z rozhledny jménem Drahoušek. Stojí na stejnojmenném kopci vysokém 504 metrů, tyčícím se nad obcí Osečany.

Rozhledna byla postavena v roce 2004 původně jako telekomunikační věž. Vyhlídková plošina je ve výšce 32 metrů a vede na ni točité schodiště, které celkem šestkrát obtáčí tubus uprostřed. Výstup po 168 roštových schodech rozhodně stojí za to. Orientaci ve výhledu ulehčují na několika místech vyhlídkové plošiny panoramatické mapy.

Vyhlídka je zastřešená a návštěvníky tak dobře chrání před povětrnostními vlivy. Ale v létě tu vane příjemný osvěžující vítr, který proudí nikoliv ze severu, ale z jihu, kde se rozprostírá Česká Sibiř. Její vrcholky se tyčí za blízkými Sedlčany.

Krásný výhled je seshora na kopcovité Benešovsko, v opačném směru na Brdy a při dobré viditelnosti je směrem na sever vidět Milešovka nebo Ještěd. Na dohled jsou i legendární místa, například obec z filmu Vesničko, má středisková Křečovice nebo zámek Vysoký Chlumec.

Výhled z rozhledny - v pozadí Brdy

Hlavním kouzlem je ale celková malebnosti krajiny. Malá políčka se střídají se zalesněnými kopci. V každém ročním období je barevnost jiná a při pohledu dolů má návštěvník pocit, že se dívá do velkolepé barevné mozaiky stvořené samotnou přírodou.

I když je přímo u rozhledny v lese menší parkoviště, je příjemné udělat si k ní procházku. Z Osečan se k věži dostanete po úzké asfaltové cestě v chládku zalesněným okolím. U rozhledny je také odpočinkové turistické místo a velkoformátová mapa, u které si můžete v klidu naplánovat, jakým dalším směrem se vydáte.

Rozhledna Drahoušek stojí u Osečan na stejnojmenném kopci
Spustit audio