Prezident vyznamenal Jana Slabáka a s ním i Moravanku. Poslechněte si rozhovor s oceněným!

28. říjen 2022

Moravanka proslavila naši zemi nejen v Evropě, ale po celém světě. V jejích stopách vykročila i řada německých, rakouských nebo holandských dechových hudeb. V době největší slávy měla Moravanka více než 400 vystoupení ročně. Na státní svátek 28. října 2022 prezident Miloš Zeman udělil kapelníkovi Janu Slabákovi medaili Za zásluhy, a to v oblasti kultury.

Prezident udělení medaile odůvodnil mimořádnou zásluhou Jana Slabáka v oblasti umění a mimo jiné právě založením Moravanky.

Prezident ocenil osm desítek lidí. Od nás z Moravy je na seznamu kromě Jana Slabáka například hudebník Miloš Štědroň a muzikant Martin Hrbáč, profesor v oboru zahradní a krajinná architektura Jiří Mareček, hasič z Podluží Jaroslav Bolfík (za lidi, kteří pomáhali po tornátu), sbormistr Kantilény Ivan Sedláček, lékaři Pavel Šlampa a Pavel Stodůlka, hokejista Jiří Holík - nebo také hasiči Jaroslav Fila a Marek Vrba, kteří zahynuli při pomoci při požáru v Koryčanech. A taky starosta Kralic nad Oslavou Emil Dračka (SPOZ).

Jan Slabák si zahrál i s Gustavem Bromem

V životě Jana Slabáka sehrála velkou roli náhoda. Když si u učitele Josefa Frýborta vybíral hudební nástroj, padl jeho zrak na trumpetu, prostě se mu na první pohled zalíbila. Přestože pan učitel byl houslista, rozpoznal v něm talent. Malý Janek totiž foukl do trumpety a rovnou vyloudil tón, což není samozřejmost.

Čtěte také

Pak už šlo o to rozvíjet talent. Přes všechny překážky se to dařilo. Janovi rodiče sice ne úplně dobře chápali, proč by měl jít na konzervatoř, ale i tam se dostal. A právě tam si ho všiml Jaromír Hnilička, přední moravský trumpetista a hráčská legenda Orchestru Gustava Broma. Muzikantsky Jana Slabáka adoptoval a díky tomu si několikrát v legendárním jazzovém orchestru zahrál.

Jiří Koknmotos, Vít Němeček a Jan Slabák při vysílání pořadu Večer s dechovou legendou

Dodnes je také jedním z mála hráčů, kteří se dostali na „židli“ v prestižní brněnské filharmonii bez konkurzu. Zase to bylo náhoda, prostě přišel na záskok a zahrál tak, že si ho v jeho 19 letech ve filharmonii rovnou nechali.

Moravanka vznikla díky myšlence z hospody. A díky rozhlasu

A pak to přišlo, opět náhoda, tentokrát nápad v hospodě. Předělat pro dechový orchestr moravské lidovky. Od nápadu vedla poměrně krátká cesta do našeho rozhlasového studia v Brně - a v roce 1972 se tak k posluchačům dostaly první nahrávky Moravanky.

Jan Slabák je tehdy donesl k poslechu i panu Bromovi domů, aby mu je „zkritizoval“. Gustav Brom je soustředěně poslouchal, paní Bromová mu k poslechu přinesla kávu a když slyšela Moravanku, hned zajásala a trvala na tom, aby Gustav ihned zavolal jejich manažera, aby začal „pást“ i tehdy nově narozenou Moravanku.

Od roku 1972 tak začala jízda, která trvala přesně 50 let.

Největší rozhovor vznikl v brněnském rozhlase

Na konci pracovní kariéry Jana Slabáka se podařilo odvysílat jeden z největších rozhovorů s ním. Poslechněte si pořad Večer s dechovou legendou Janem Slabákem. Jiří Kokmotos a Vít Němeček si s ním téměř dvě hodiny povídali o spoustě věci, které ještě nikdy nebyly publikovány.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.