Předvánoční kontroly obchodníků letos dopadly lépe než vloni, zveřejnila teď inspekce

7. leden 2008

Česká obchodní inspekce každý rok v prosinci provádí sérii kontrol zaměřených na prodej vánočního zboží. Jde hlavně o adventní věnce, svíčky, vánoční stromky a kapry. Zvýšenou pozornost věnuje také zábavní pyrotechnice. Loňské prosincové kontroly v jihomoravském a Zlínském kraji dopadly lépe než v předchozím roce: nedostatků našli inspektoři méně. Na podrobnosti jsme se zeptali vedoucí oddělení všeobecné kontroly Tatiany Neuhybelové z brněnského inspektorátu.

Kolik kontrol jste provedli a kolik nedostatků bylo zjištěno? Celkem bylo za inspektorát jihomoravský a zlínský provedeno 83 kontrol, kdy byly zjištěny závady na 24 kontrolovaných jednotkách.

Kde všude se kontroly prováděly? Ve kterých městech? Brno, Zlín, Znojmo, Blansko, Bystřice pod Hostýnem, Uherské Hradiště. Všechna větší města.

Jak Česká obchodní inspekce zakročila proti těmto prodejcům? Celkové blokové pokuty podnikatelským subjektům byly uloženy v hodnotě 22 tisíc korun. Ve správním řízení může být uložena pokuta až do 50 milionů korun.

Pojďme se teď podívat na jednotlivý kontrolovaný sortiment. Adventní věnce. Kolik nedostatků bylo zjištěno u tohoto zboží a jaké nedostatky to byly? U adventních věnců bylo provedeno celkem 22 kontrol. Bylo zjištěno 14 porušení. Tyto porušení se především týkaly neoznačení dovozce, výrobce, dodavatele, popřípadě chyběla informace o nebezpečí při hoření svíček, možnost vzniku nekontrolovatelného hoření svíček. Dále se tam objevila závada v dokladu o zakoupení na vyžádání, kde nebyl buď uveden sortiment nebo identifikace prodávajícího.

Pokud jde o vánoční stromky. Tak jste také zjistili nějaké nedostatky? Uložili jste nějaké sankce? U prodeje vánočních stromků bylo provedeno celkem 26 kontrol. Závady byly zjištěny ve 4 případech, kde ve dvou případech byla uložena bloková pokuta a ve dvou případech návrh na zahájení správního řízení. Především šlo o neseznámení zákazníka s cenou.

Jak to bylo s prodejem kaprů? Kaprů jsme provedli 22 kontrol, závady byly u 7 kontrolovaných subjektů. Ve 4 případech byly uloženy blokové pokuty a ve 3 případech byl podán návrh na zahájení správního řízení. Nejčastějším porušením bylo nesprávné účtování v neprospěch spotřebitele.

O zábavní pyrotechnice se v předvánočním období často mluví a doporučuje se, aby ji lidé nakupovali hlavně v kamenných obchodech. Jak dopadly tyto kontroly? V obchodních řetězcích a pevné síti výsledek byl v pořádku. Nebyly tam zjištěny žádné závady. Na stáncích, především u hranic v Hatích na Znojemsku, byla zjištěna pyrotechnika 2., 3. A 4. třídy a v tomto případě to bylo natolik závažné, že si výrobky převzal Báňský úřad a zkušebna zbraní a střeliva. Výrobky 4. třídy už jsou výbušnina, výrobky 3. třídy lze prodávat pouze osobám, které se prokážou příslušným průkazem a výrobky 2. třídy nelze prodávat na stáncích.

autor: gaj
Spustit audio