Před nebezpečnými silvestrovskými petardami varují brněnští celníci i strážníci

28. prosinec 2011

Celníci v závěru roku zesílili dohled nad tržnicemi v Hatích na Znojemsku. Právě tam totiž často nacházejí nejen padělky známých značek, ale také zvláště před koncem roku také nebezpečnou pyrotechniku.

Už na začátku prosince objevili celníci v zaparkovaných autech v okolí asi 150 kilogramů pyrotechnických výrobků čtvrté třídy nebezpečnosti, které už se řadí do kategorie výbušnin a nesmí se běžně prodávat. „Zvýšený dohled celníků potrvá nejméně do konce roku,“ slíbila mluvčí Celního ředitelství Brno Lada Temňáková.

Silvestrovská pyrotechnika zaměstnává také brněnské strážníky, a to už řadu dnů před samotným Silvestrem. „Hlavně děti a mladí lidé mají tendenci vyzkoušet všechno ještě před tím, než to oficiálně jde,“ popsala zkušenosti svých kolegů mluvčí brněnské městské policie Denisa Kapitančíková.

„Setkali jsme se i s tím, že některé děti nacpaly petardy do plastových a skleněných lahví a pak je házely,“ zavzpomínala Kapitančíková, „střepy pak mohou způsobit vážná zranění.“ Nebezpečné ale může být i to, když někoho hlučná pyrotechnika vyleká, například řidiče.

autoři: hon , Monika Brindzáková , gaj
Spustit audio