Před 25 lety dávali lékaři Josefu Mynářovi z Tišnova sotva několik týdnů života

1. únor 2008

Žije dodnes - díky transplantovaným játrům.

Zítra to bude čtvrt století, co u něj lékaři ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně provedli první transplantaci jater v tehdejším Československu. Na tento tehdy unikátní zákrok se připravovali 14 let, během kterých si transplantaci vyzkoušeli na 140 prasatech. Operace byla úspěšná a Josef Mynář tak může popětadvacáté oslavit své druhé narození.

V roce 1983 měl tehdy šestatřicetiletý Josef Mynář z Tišnova nevyléčitelný nádor jater. "Kdyby nebyla provedena u něj tehdy transplantace, zemřel by během několika týdnů, nejpozději během 2-3 měsíců", říká Jan Černý z týmu, který transplantaci prováděl.

Vedoucím byl prof. Vladimír Kořístek: "Takových 15 lidí se na tom určitě podílelo. To byla jedna z nejkratších transplantací i kvůli tomu napětí,- dělali jsme ji poprvé. Perfektně jsme to sice ovládali, ale to napětí urychlilo celý ten proces na cca 4 hodiny. Ne vždy se dožívají tito transplantovaní lidé tak dlouhého věku. Jednak byl mladý, ten dárce byl také mladý člověk, čili byla tam shoda, která byla pro něho kladná."

Dnes je Josefu Mynářovi 61 let. To, že po transplantaci jater dodnes žije plnohodnotným životem, je malý zázrak. Lékařům je velmi vděčný: "Každé ráno si je připomínám a děkuji. Dělám vcelku všechno, zahradničil jsem na zkrácený pracovní úvazek a hodně se věnuji myslivosti. Chodím cvičit, secvičoval jsem skladby na spartakiády, na slety a jsem pořád v pohybu. To je asi na to nejlepší recept."

Zatímco v minulosti se transplantace jater prováděly prakticky jen u pacientů s nádorovým onemocněním, dnes je hlavní indikací jaterní cirhóza. Co přinesla léta zkušeností, shrnuje chirurg Pavel Studeník: "Dá se říci, že operujeme čím dál tím nemocnější lidi, čím dál tím víc jsme "drzejší", i když mají jaterní cirhózu a krvácivá onemocnění, tak dneska ta potřeba krve a krevních derivátů se výrazně snížila. Snížila se také náročnost na personál. Na našem pracovišti např. provádějí transplantaci 2 chirurgové, víc jich není potřeba. Co se týká pooperační péče, pacienti jdou - pokud nejsou komplikace - 21. den domů. Umíme tu transplantaci několikrát levněji než v počátcích. Dá se hovořit o částce 500-700 tisíc Kč."

V ČR se dělá ročně cca 100 transplantací jater - většina v pražském IKEM a toto číslo stále roste. V brněnském Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie loni provedli rekordních 36 transplantací tohoto orgánu. Chtějí zavést i chirurgické zmenšení jater, pokud je dárce výrazně větší než příjemce, říká ředitel centra Petr Němec: "Naším cílem je v průběhu letošního roku vyslat jednoho nebo dva chirurgy na pracoviště, kde se tohle už běžně dělá, aby se to naučili. Abychom řekněme do konce roku byli schopni tyto operace dělat."

autor: gaj
Spustit audio