Prázdninová doprava: Kde se připravit na uzavírky a výluky v Brně i v kraji?

Zítra oficiálně začínají letní prázdniny a s nimi řada dopravních uzavírek na silnicích i na železnici. S novinkami začneme v Brně, kde dopravní podnik slavnostně obnovil provoz na tramvajové trati z centra města do Komárova. Víc než tři roky byla zavřená kvůli přesunu kolejí z Dornychu do Plotní ulice.

Po víc než třech letech budou od 1. července do Komárova jezdit tramvaje číslo 12. Linka 9 se tím pádem vrací na trasu do Juliánova, nebude už kroužit centrem města. V souvislosti s tím se mění i vedení autobusových linek, třeba čísla 67. Tyto autobusy jezdily odklonem přes Masnou ulici kvůli výluce, a protože se trasa osvědčila, budou tudy jezdit i dál.

Čtěte také

Na nové tramvajové trati do Komárova jsou dvě nové zastávky. Jedna hned u Ústředního autobusového nádraží Zvonařka, druhá u Železniční ulice. Dál pak tramvaje jezdí k opravené smyčce v Komárově. Cesta odtamtud do centra se díky nové trati zkrátí ze zhruba 9 na 7 minut.

Další výluky ve městě

Od 1. července nepojedou tramvaje do Starého Lískovce a Bohunic. Končit nově budou u Ústředního hřbitova, cestující tam převezmou autobusy. Mezi Novými sady a Vsetínskou ulicí bude dočasně pendlovat tramvaj 7. Průjezd tramvají omezí i pokračující rekonstrukce u Semilassa v Králově Poli. Kvůli rekonstrukci potrubí v ulici Tuřanka ve Slatině nepojedou do Šlapanic trolejbusy, ale autobusy a navíc odklonem. Zavřená bude i Křížkovského ulice u výstaviště. Okružní linky 84 a 44 proto pojedou přes ulici Hlinky, k Riviéře budou jezdit autobusy 52.

Kde si dát pozor na silnicích?

Od 7. července nebude průjezdná Dukelská třída v křižovatce s Tomkovým náměstím kvůli výstavbě další části velkého městského okruhu. Od půlky července bude zavřený Pisárecký tunel a Bítešská ulice, to potrvá do konce srpna. V dalším plánu zatím bez konkrétního data jsou uzavírky Sportovní a Hradecké ulice anebo Jedovnické či Černovické ulice.

Čtěte také

Mimo Brno jsou silniční uzavírky plánované třeba v Želešicích a Hajanech, v centru Rajhradu kvůli stavbě kruhového objezdu, začít má taky stavba obchvatu Čebína. Kvůli železničnímu nadjezdu a stavbě dvou kruhových objezdů jsou uzavírky v Blansku – v tomto regionu bude omezený i průjezd mezi Lažanami a Milonicemi. Silničáři taky dají opravit mosty ve Viničných Šumicích, Žatčanech, Drnovicích nebo Ivanovicích na Hané. A kromě pokračujících prací na D1 nebo D2 u Hustopečí se počítá i s rekonstrukcí na D52. Výhledově je v plánu i modernizace a rozšíření silnice 53 mezi Znojmem a Lechovicemi. Omezení též platí na silnici číslo 50 v Brankovicích.

Ze silnic na železnici

Výluk je několik, s 1. červencem začne měsíční výluka mezi Hodonínem a Veselím nad Moravou na lince S91. V pátek 2. července se pak přidají omezení na trati Brno - Křenovice - Vyškov, ty potrvají do konce prázdnin. Skoro do konce září jsou v plánu výluky z Brna do Ivančic, Hrušovan nad Jevišovkou a Náměšti nad Oslavou. Příští středu budou do konce července platit omezení na lince S52 ze Zaječí do Kobylí. Od tohoto týdne platí výluky mezi Brnem a Židlochovicemi i Hustopečemi, a taky mezi Bystřicí nad Pernštejnem a Novým Městem na Moravě.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio