Práce, zručnost a čas rostliny prodražují

4. květen 2019

Pozastavujete se občas nad cenami rostlin v zahradních centrech? Nejste ochotni za tvarovanou buxusovou kuličku zaplatit cenu v řádech desítek či stokorun?

Zahradník Pavel Chlouba vysvětluje: „Já s velkou radostí přirovnávám cenu rostliny k ceně mobilního telefonu. Mnozí z nás jsou zvyklí koupit si dobrý, chytrý mobil. Je to přístroj, který je malinkatý, plochý, do krabice se jich vejde hodně, řádově stojí v tisícikorunách, podle toho, jaký je to typ, ale vždycky jsou to tisícikoruny a takový mobil je ve fabrice smontovaný za chvilinku. Když se balí do kamiónu, tak v té krabici je jich obrovské množství. Zatímco buxus vypěstovaný do koule má za sebou třeba šest nebo sedm let života. Školkař, pěstitel ho musí zalévat, přesazovat hnojit a několikrát za rok řezat, aby dosáhl toho tvaru. A potom ještě musí snášet všechna rizika spojená s počasím, s emocí nakupujícího, s trendy. Takže třeba před šesti lety, když pěstitel začal rostlinu pěstovat, nemohl vůbec odhadnout, jaká bude móda, jestli za nějakou dobu bude ta rostlina vůbec prodejná. To jsou všechno věci, které ovlivňují cenu rostliny, z našeho pohledu bohužel směrem nahoru“.

Buxusy

S vyšší cenou musíme vždy počítat u patentovaných rostlin. Ani ovocné stromky nepatří k nejlevnějším. Důvod je zřejmý, je potřeba je naroubovat na podnož. Ne každý tuto činnost ovládá a za ruční práci je vždy nutné zaplatit.  Čím více práce, zručnosti a času je potřeba, tím jsou rostliny dražší.

Buxusy
Spustit audio