Pověst ze Strání: Jak lakotný bratr skončil s nožem v zádech

28. leden 2015

V Uherském Ostrohu žili dva bratři - Židé. Nevíme, jak se sto stalo, ale jeden byl boháč a druhý chudák. Ten méně majetný často prosil bratra, aby mu nějak pomohl k slušnému živobytí. Boháč však chuďasa vždy vyhnal, a ten si proto umínil, že se bratrova jmění zmocní lstí a násilím. Přidal se do družiny javořinských zbojníků a své nové kamarády navedl, aby přepadli a oloupili jeho bratra. Lup se jim podařil, problém ale nastal s dělením tučné kořisti.

Když se zbojníci u studánky v rokli pod Javořinou dělili o zlato, nemohli se dohodnout. Žid chtěl mermomocí dostat bratrovy zlaté hodinky, ale ostatní mu je nechtěli dát. Ze zlosti jim začal vyhrožovat, že je vyzradí. Toho se loupežníci lekli a rozhodli se parťáka zbavit. Když se šel napít vody do blízké studánky a sklonil se nad ní, vrazili mu nůž do zad a zabili ho. Proto se dodnes říká té rokli a studánce „U Zabitého žida." A ve Strání se o tom dokonce zpívá písnička.

Ej, Javorinka šedá, ej, gdo pod tebe sedá?
Ej, uherští zbojníci, ej, co zabili žida.
Ej, jak ho zabíjali, ej, tak mu povídali:
Ej, nepojdeš, židáčku, ej, z Uher do Moravy.
Ej, prečo ťa, židáčku, ej, prčo ťa zabili?
Ej, pre jeden retázek, ej, pre jedny hodiny.

autor: hon
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.