Pověst z Křtin: Jak vzniklo jméno propasti Vokounka?

17. únor 2015

V centru naší pozornosti je dnes městys Křtiny. Seznámíme vás s pověstí, která se váže k nenápadnému otvoru ve skále na okraji Křtin, za nímž se skrývá podzemní propast Vokounka. Co se o ní povídá?

Na jaře roku 1645 zuřila na Moravě třicetiletá válka. Brno obklíčila armáda švédského generála Thorstensona a jeho vojáci plenili široké okolí. Bohatí obyvatelé Brna včas ukryli své majetky za zdmi Nového hradu nedaleko Křtin a doufali, že tam zůstanou netknuty. Byl to omyl. V červnu toho roku provedli Švédové překvapivý útok a Nový hrad téměř bez boje dobyli. Někteří tvrdí, že za vše mohl jistý Vávra Vokoun z Olomučan, který přivedl švédské vojáky tajnou stezkou nepozorovaně až k hradu a umožnil jim překvapit nic netušící obránce.

Z dohodnuté odměny se ale dlouho neradoval. Když Švédové odtáhli a jeho zločin se prozradil, hnali jej rozlícení obyvatelé lesem až ke Křtinám. Tam se zřítil do propasti. Prohlubeň nese dodnes jeho jméno a Křtinští se přou, zda zrádce do propasti spadl sám nebo jej tam pronásledovatelé vhodili. Předmětem sporů je i to, zda spadl opravdu do Vokounky nebo do nedaleké Čertovy studny a zda vůbec nějaký Vokoun existoval.

autor: hon
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.