Pověst o rohateckém hastrmanovi

16. leden 2015

Na chvíli se teď vydáme na Hodonínsko, přesněji řečeno do Rohatce. Právě tam se odehrává vodnická pověst, kterou jsme našli na webu „Společné putování za dědictvím regionů".

Tento rohatecký hastrman patřil k těm zlobivým. S velkou chutí kazil práci v místním vodním mlýně. Klidně zastavil kolo, když měl mlynář nejvíc práce. Za vyučenou dal vodníkovi až jeden nový mlynářský pomocník. Večer si přinesl k mlýnskému náhonu housle a začal na ně krásně hrát. Hastrman vylezl ven z vody a nadšeně poslouchal. Když chasník dohrál, zelený mužík mu zatleskal a přidal i prosbu, zda by se také on mohl naučit na housle. Chasník na to, že by to určitě šlo, jen budou trochu problém hastrmanovy křivé prsty. Stačí je ale prý srovnat, což se nejlépe dělá mezi dveřmi.

Vodník chasníkovu léčku neprohlédl a ochotně svoje zelené prsty strčil na zárubeň. Chasník nečekal, dveřmi třískl a ještě je zamkl. Snad prý přidal ještě pár ran na hastrmanova záda. Zlobivý vodník v každém případě slíbil, že se z místa okamžitě odstěhuje a dá tak navždycky pokoj. Slib také dodržel a říká se, po řece Moravě pelášil až do Dunaje.

autor: hon
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.