Pondělní Noční linka: Rodinné stříbro

15. květen 2023

Co je pro vaši domácnost rodinné stříbro? Někdo může mít doma klenot, který se dědí z generace na generaci, další vlastní knihu, kterou četl už pradědeček, jiní recept, který znají jen ženy, které patří do rodiny. Pro další společenství to může být řemeslo, které spojuje váš rodinný klan už po generace. Napište či zavolejte do Noční linky, a prozraďte nám ostatním, jaké rodinné stříbro ukrýváte právě vy.

Trvalá hodnotná vzácnost či chlouba, to je rodinné stříbro. V naší rodině je to kniha Boženy Němcové Babička, kterou četli už moji prapředci. Je to vzácnot, kterou uchováváme už několik generací.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.