Policisté čím dál častěji přistihnou řidiče, kteří sedají za volant zdrogovaní

24. květen 2013

Policisté stále častěji chytají řidiče pod vlivem drog. Zatím ale není možné říct, jestli je to tím, že mají lepší techniku, nebo si do aut sedá víc zfetovaných jedinců. Nejčastěji se jedná o mladé uživatele, kteří nevlastní ani řidičské oprávnění. Například loňské kontroly policie na Jesenicku prokázaly, že zdrogovaných šoférů bylo dokonce víc než těch opilých. Nárůst omámených zaznamenali i policisté v Brně.

„Co v tom bylo v té stříkačce? Perník. Ten jste si aplikoval? Jo. Asi do žíly? Berete to často? Jednou za čas. To jste řídil toto? No. A řidičák máte? Nemám. Měl jste někdy? Ne. Proč řídíte, když nemáte řidičák? Já nevím, co mě to napadlo…“

Tento rozhovor vedl policista s řidičem pod vlivem drog. Předtím, než hlídka mladíka zastavila, s vypůjčeným autem boural a ani nezastavil. Co za nárůstem počtu zdrogovaných řidičů stojí?

Brněnští policisté v poslední době zaznamenávají nárůst řidičů pod vlivem drog. Zatímco opilců za volantem bylo za první tři měsíce tohoto roku méně než ve stejném období loni, zdrogovaných řidičů bylo naopak o 11 více - celkem 80.

„Přístroje, které detekují přítomnost drog, jsou stále dokonalejší a už jimi nějakou dobu disponujeme, takže tady může být část toho nárůstu, který pozorujeme, ale skutečně to může být tak, že více lidí jezdí pod vlivem drog,“ říká policejní mluvčí Pavel Šváb.

Takoví lidé jsou nebezpeční nejen sami sobě, ale hlavně svému okolí. „Někteří lidé, kteří řídí pod vlivem drog, jsou agresivní, jiní zase odmítají s policisty odmítají komunikovat nebo komunikují úplně scestně, je to skutečně individuální,“ popisuje Šváb a doplňuje:

„Policistům ujíždějí, jednak proto, že mají zřejmě zkreslenou představu o realitě a také proto, že mnohdy nemají ani řidičské oprávnění, takže ví, že kontrola znamená problém. Jsou to často recidivisté, takže to, že je zastavíme a dostanou nějaký trest, je neodradí od toho, aby příště jeli zase.“

Zdrogovaných řidičů přibývá

Řidičů pod vlivem pervitinu nebo marihuany letos výrazně přibylo nejen v Brně. Třeba na Břeclavsku jich policisté od začátku roku přistihli 40, což třikrát víc než loni.

„V letošním roce musíme bohužel konstatovat, že došlo k rapidnímu nárůstu počtu řidičů, u kterých jsme pozitivním testem zjistili přítomnost drog. To číslo 40 je v porovnání s minulými léty opravdu veliké. Protože za celý rok 2011 jsme zjistili pozitivních 13 řidičů a v loňském roce to bylo jen 11,“ říká mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová a dodává:

„Pokud my zjistíme případ, kdy řidič je pod vlivem drog, tak podáváme správnímu orgánu návrh, aby nechal přezkoumat zdravotní způsobilost.“

Například loňské kontroly policie na Jesenicku ukázaly, že zdrogovaných šoférů bylo dokonce víc než těch opilých. Zatímco marihuana řidiče spíš zpomaluje, pervitin má opačný efekt. Obě jsou ale na silnicích stejně rizikové jako alkohol.

„Obecně se pořád potýkáme s právním nihilismem – u nás se pořád traduje, že když podvedu stát, vyzraju na něj, to v nás pořád přežívá. Mám pocit, že se to hodně projevuje i v přístupu k alkoholu. Tak četné rizikové chování, že by lidi pod vlivem alkoholu sedali za volant, je trochu české specifikum,“ říká specialista na léčbu závislostí Josef Radimecký.

autoři: aja , gaj , kko , mka , Štěpánka Kadlečková
Spustit audio