Policie zajistila mimořádně cenný stříbrný poklad. Nálezce ho chtěl zatajit

21. březen 2013

Případ, jaký policie šetří jednou za desítky let. Tak mluví kriminalisté o zatajení nálezu mimořádně historicky hodnotného pokladu - hliněného džbánu plného stříbrných mincí z 15. až 17. století. Muži, který poklad objevil v lese u jihomoravských Boskovic, teď hrozí až pět let vězení.

Takzvaný Boskovický poklad nalezl už před třemi lety devětatřicetiletý muž z Blanenska, když s detektorem kovů pročesával les na vrchu nazývaném Zlatník.

Místo aby nález odevzdal státu, prodal jej sběrateli z Brněnska, který s mincemi dál obchodoval a většinu stihl zpeněžit. Policisty na případ upozornil loni na podzim anonym.

„Součástí oznámení byly i fotografie, které nález dokumentovaly. Na základě oznámení jsme věc začali prošetřovat. Dvěma osobám bylo sděleno obvinění z trestného činu zatajení nálezu a druhé osobě pro podílnictví,“ řekl kriminalista Zdeněk Grégnar.

Oběma mužům hrozí až pět let vězení. Nepoctivý nálezce dostal od sběratele za celý poklad 850 tisíc korun. Kdyby jej ohlásil, mohl získat mnohem víc.

„Znalci vyčíslili škodu na částku milion a sto tisíc korun, kdežto historická hodnota tohoto pokladu je mnohonásobně vyšší, a kdyby ho nálezce odevzdal státu, měl nárok na 10 procent. Mohl určitě získat i o sto tisíc víc, než utržil od sběratele, kterému tento poklad prodal,“ podotkla kriminalistka Zdeňka Kyliánová.

Podle historičky Moravského zemského muzea v Brně Dagmar Grossmannové poklad schoval jeho původní majitel nejspíš v době třicetileté války. „Lidé se schovávali v lesích, ukrývali tam své majetky před drancováním nejenom švédskými, ale taky císařskými vojsky,“ vysvětlila.

Podobné poklady se prý nacházejí jen zřídka a jejich historická hodnota je nevyčíslitelná. „Tento poklad by měl nedozírný význam pro vůbec historickou vědu v České republice, pokud by se dochoval v celkovém rozsahu. Je velká škoda, že se zachovalo pouze toto malé torzo, ale i za to jsme velmi rádi,“ říká.

Poklad

Za posledních několik desetiletí se podobný nález nepodařilo zachytit. Je mimořádný nejen počtem mincí, ale i svojí různorodostí a proveniencí.

„Je zde zastoupena prakticky celá střední Evropa. Byly tam od velkých tolarových nominálů stříbrných mincí, před drobnější nominály až po ty úplně nejmenší z českých a rakouských zemí, Německa, Uherska, Polska, Dánska, Nizozemí a tak dále," dodává Grossmannová.

O získání Boskovického pokladu usiluje Moravské zemské muzeum v Brně, kde je jedno ze dvou specializovaných numizmatických pracovišť u nás. Po jeho přesném zdokumentování jej muzeum představí veřejnosti.

autoři: vlk , gaj , Michaela Vydrová , sib
Spustit audio