Pokud chcete mít doma kočičku, vyberte si svého mazlíčka třeba na výstavě koček

5. říjen 2023

Kočka je nenáročné zvíře, které umí dávat lásku a od vás potřebuje pouze pozornost a respekt k jejím potřebám.

Vhodné plemeno podle povahy i náročnosti na péči o srst nejlépe vyberete na některé z výstav koček. První poradenství chovu vám poskytne chovatel, od kterého si chovné zvíře zakoupíte.

Kočka je nenáročné zvíře, potřebuje mít pouze své místo, kde bude spát, pár mističek, ze kterých bude jíst, záchod na klidném místě. Ale potřebuje také místo, kde bude škrábat. Pokud jí nechcete dát k dispozici váš nábytek, pořiďte kočce „domácí kočičí strom“ na škrábání, kde mají kočky i možnost odpočinku.

Pokud navíc můžete vybudovat kočce venkovní výběh, ocení to. Kočky milují se venku slunit a pozorovat ptáky. Pokud tuto možnost nemáte, alespoň zasíťujte okna nebo balkon, aby se kočička mohla dívat ven a rozšířila si tak svůj prostor i své vjemy.

Kočky

Kočka ale hlavně potřebuje vaši lásku a pozornost. Rozhodně netouží po tom, abyste ji brali do náruče, kdykoliv se vám zachce. Pokud se jí něco nelíbí, dá to najevo nejprve jemně. Jakmile začne syčet a škrábat, překročili jste už hranice, které jsou kočce příjemné. Pokud budete dodržovat respekt k jejím potřebám, budete mít doma věrného kamaráda.

Než si pořídíte kočku

Můžete vytvořit nový domov pro některého z obyvatel kočičích útulků nebo vám koťátko někdo daruje. Jiný přístup byste ale měli zvolit, pokud si přejete pořídit šlechtěnou kočku a založit si vlastní chov.

Ze všeho nejdříve byste si měli uvědomit, jestli chcete mít doma kočku aktivní, která si bude například hrát s dětmi, nebo klidného kamaráda, který se bude spíše válet po pohovce. Jestli vám doma vadí chlupy, jestli jste ochotni kočku pravidelně kartáčovat, ale také koupat. Podle toho také vybírejte konkrétní plemeno.

Když jste si už stanovili priority, zajděte se podívat na některou z výstav koček. Rozhodně kočku nevybírejte z popisu knih nebo fotek. Na výstavě uvidíte nepřeberné množství nejrůznější plemen, se kterými se v běžném kontaktu nesetkáte. Od chovatelů se pak také dozvíte více informací. Ideální je pořídit si kočičku vykastrovanou. Teprve když zjistíte, že vám dané plemeno skutečně vyhovuje, můžete si založit chovnou stanici.

Každý začínající chovatel může využít možnost poradenství Českého svazu chovatelů, kde v rámci instituce najde poradce chovu pro každé plemeno i kategorii. Poslechněte si v Hobby magazínu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.