Pojďte s námi na návštěvu! Na pěknú notečku z obýváku Jiřího Severina

25. leden 2023

Dovolte nám nabídnout rozhovor s těmi, kteří mají rádi Moravu. A kde jinde se budou cítit dobře než pěkně doma. Každý měsíc se pozveme do obýváku k někomu, kdo má co říct a kdo ctí lidovou muziku. První obývací pokoj, který navštívíme, je ve Zlíně. Vysíláme z domu publicisty, historika, znalce muziky i slova Jiřího Severina.

Jiří Severin (*1941) prožil útlé mládí v Kudlovicích a později v Uherském Hradišti. Absolvoval Pedagogický institut ve Zlíně a Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Působil jako pedagog a ředitel základních uměleckých škol v Otrokovicích a ve Zlíně.

V posledních letech je jedním z jednatelů soukromé Základní umělecké školy Morava, která působí ve více než dvaceti obcích Zlínského kraje. Hlavním cílem této školy je podpora dětských cimbálových muzik či dechových kapel, které pomáhají obnovit či udržet živou kulturu v obcích.

Stál také u zrodu kulturně společenského časopisu ZVUK, Edice Krabice, Edice Zlínský kraj a Muzea lidových pálenic ve Vlčnově. Přispívá do Kulturních novin, Lidových novin a dalších periodik.

Ve speciálu pořadu Na pěknú notečku jako znalec lidové hudby komentuje Jiří Severin hudební výběr. Zahraje například cimbálová muzika Viléma Zahradníka, Pondělníci, Hradišťan Jaroslava Staňka či cimbálová muzika Stanislava Gabriela.

Poslechněte si záznam!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.