Pohořelický kapr

5. březen 2007

Co má společného Pohořelický kapr, žatecký chmel, českobudějovické pivo a štramberské uši? Všechny tyto produkty mají ochrannou známku Evropské unie. Konkrétně u Pohořelického kapra se jedná o chráněné označení původu. Od Evropské komise jej koncem února získalo Rybníkářství Pohořelice, které tohoto kapra chová v rybnících na Znojemsku. Ochranná známka zohledňuje geograficky podmíněnou výjimečnost tohoto kapra.

"Pohořelický kapr je ryba, která se vyznačuje výbornými růstovými schopnostmi, má velmi dobrou zmasilost. Je to dáno linií kapra i oblastí kde se produkuje. Půdními a klimatickými podmínkami či správnou výrobní technologií. Jsme přesvědčeni, že se jedná takřka o čistě biologický produkt, neboť jeho potravu z velké části tvoří přirozená složka potravy, která se v rybniční vodě nachází." Říká výrobní náměstek Rybníkářství Pohořelice Roman Osička.

"Od roku 2002 jsme měli Pohořelického kapra přihlášeného u Úřadu průmyslového vlastnictví České republiky. Vstupem do EU museli všichni držitelé této ochranné známky o ni znovu požádat. My jsme k tomuto kroku přikročili a takřka jsme byli mezi prvními, kteří tuto žádost do Bruselu poslali. Ta procedura trvala od roku 2004 až dodneška, kdy 25.únorem skončila doba pro námitky ostatních členských zemí EU. Čili tímto datem už je registrace nezpochybnitelná, ale samotný akt registrace bude ještě trvat několik měsíců." Dodává Roman Osička.

"Vlastnit tuto známku je samozřejmě prestižní záležitost. Jsme velice rádi, že se nám to podařilo. Podobnou ochranou známku zatím žádný jiný kapr nepoužívá." Prozradil Roman Osička.

autor: gaj
Spustit audio