Podzimní část festivalu Devět bran

30. srpen 2007

Od 12. do 16. září budou Mariánské Lázně hostit podzimní část 9. ročníku festivalu česko - německo - židovské kultury Devět bran, která je tradičně věnována filmu. Od půlky září do konce října pak bude festival putovat po dalších osmi městech České republiky.

Podrobnosti nám řekl ředitel festivalu Pavel Chalupa.
Festival Devět bran bude mít na podzim svoji filmovou část, letos se poprvé přesune do Mariánských Lázní, můžete představit největší "trháky" z těch promítaných filmů?

"Trháky v obvyklém významu tohoto slova to asi zrovna nebudou, ale pro nás pro organizátory, kteří se zabývají otázkou česko-židovsko-německé kultury, tam určitě k trhákům patří ty filmy, které jsme v minulosti ocenili Křišťálovou menorou jako filmové dílo - ať už v hrané nebo v dokumentární podobě. Takže mezi významné filmy například patří Démanty noci Jana Němce, Pianista Romana Polanského nebo Rózsovy písně. Pak tam máme úžasný film Franka Beyera Jakub Lhář v hlavní roli s Vlastimilem Brodským. A pak jsme připravili profily režisérů Dušana Kleina a Milana Cieslara. Jsou to filmy od Dušana Kleina Radikální řez, který se zabývá spíše romskou problematikou v období totality. Je to taková kriminálka trochu se sociálním podtextem, zabíhající do prostředí Romů. Od Milana Cieslara tam bude například film Lebensborn, který se zabývá programem Lebensborn, který vymyslel Himmler v nacistickém Německu. To jsou filmy, které budou velice zajímavé i vzhledem k tomu, že oba autoři těchto filmů přijedou a budou diskutovat s diváky. Snažíme se získat i některé představitele rolí - například Mariána Labudu, Vilmu Cibulkovou atd."

Letošní festival Devět bran si také klade za cíl připomenout filmovou minulost Mariánských Lázní.

"Co se týče minulosti a archivních filmů, tam máme také zajímavé trháky, protože festival v Mariánských Lázních navazuje na tradici pořádání festivalu, který se tam konal v roce 1946 jako první mezinárodní filmový festival v tehdejším Československu. A nám se podařilo ve spolupráci s Národním filmový archivem získat pět snímků, které byly v tom roce 1946 v Mariánských Lázních uvedeny. Jsou to filmy české, například Nezbedný bakalář od Otakara Vávry, který také bude přítomen na projekce svého filmu. A pak jsou to filmy, které dokonce byly v té době navrženy na účast na mezinárodním festivalu v Cannes, kterého se také zúčastnily. Pak je tam francouzský film Idiot a švédský film Slovo. Jsem velice rád, že máme možnost pohledu do kinematografie té doby a hlavně to divákům umožní porovnat témata doby tehdejší a současné."

Festival Devět bran představí také řadu dokumentárních filmů...

"My jsme ve spolupráci s Krátkým filmem vybrali kolekci dokumentárních filmů pod heslem Film a holocaust. Krátký film vybral kolekci asi 14 filmů a my z nich teď vybíráme ty, které se nám budou do toho programu hodit. Některé filmy nebudeme moci uvést, protože jsou na hořlavých materiálech a bohužel se nepůjčují. Takže si třeba některé necháme na příští rok, až budou přepsány na DVD do digitální podoby."

A chybět nebudou ani současné filmy...

"Také chceme uvést současné filmy, mezi které patří například film Musíme si pomáhat Jana Hřebejka. Tohoto promítání by se měl zúčastnit také Bolek Polívka, se kterým jsme v kontaktu. Pak to bude současný film z distribuce Hollywood Classic Entertainment Ďáblova dílna, který pozoruhodným způsobem vypráví příběh vězňů v koncentračním táboře v Sachsenhausenu, kteří se zúčastnili programu falšování britských liber. Ten film jde do distribuce kolem 20. září a my bychom ho chtěli uvést v distribuční předpremiéře jako film, který na slavnostním večeru uzavře tu filmovou část podzimního bloku festivalu Devět bran."

Jeden ze současných filmů bude i s romskou tematikou.

"Je to film Roming, kde účinkují oba dva naši hosté: pan Labuda i pan Polívka. Chtěli bychom je také přemluvit, pokud budou mít čas, aby k tomu filmu přijeli něco říct."

Festival bude mít také doprovodný program, nebude na něm chybět ani romská kapela. Co je součástí toho doprovodného programu a kdo z Romů na něm vystoupí?

"Vy jste zmínila tu největší doprovodnou akci, která bude provázet celých šest dnů festivalového dění v Mariánských Lázních. Je to hudba, která bude prezentována na lázeňské kolonádě a před hotelem Pallace Krystal, což je taková otevřená scéna, kolem které mohou procházet lázeňští hosté a návštěvníci festivalu. Chceme tímto programem trochu oživit festivalovou atmosféru. A z romských kapel máme domluvenou kapelu, kterou organizuje Vojta Lavička. Pak tam bude vystupovat Vladimír Merta s Janou Levitovou, Epoque quartet, Milan Svoboda Quartet, Ondra Havelka a Melody Makers, kteří budou mít na starosti závěrečný večer v Městském divadle. Bude tam také účinkovat Západočeský symfonický orchestr a další. Koncerty jednotlivých kapel jsou koncipovány tak, aby v hodinových koncertech zaplnily celé odpoledne v Mariánských Lázních až do 19 hodin do večera."

Zahájení festivalu připadá na datum, které je v židovském kalendáři významné. Jak ho připomenete?

"Památka obětí holocaustu je pro nás důležitá věc. V Mariánských Lázních doposud na místě vypálené synagogy, která byla opravdu nádherná a byla vypálena 9. - 10. listopadu 1938 v rámci tzv. Křišťálové noci, nebyl památník. My jsme se domluvili jak s majitelem pozemku, tak s městskou radou, že vytvoříme na tomto pozemku parkovou úpravu, která bude připomínat to, že tam stála synagoga a že byla vypálena. A u tohoto místa se uskuteční těsně před slavnostním zahájením pietní akt. Pak přejdeme do Městského divadla, kde a tam v 19 hodin a 6 minut oslavíme židovský nový rok Roš ha-šana, kdy všichni zúčastnění dostanou pohárek s košer vínem, připijeme si, zatroubíme na šofar a budou následovat oficiální zahajovací řeči. Poté se promítne film Matěje Mináče (s jeho osobní účastí) Síla lidskosti - Nicholas Winton. Doufejme, že vyjde i to, že přijede také jeden nebo jedna z těch zachráněných dětí pana Nicholase Wintona, aby podala také osobní svědectví návštěvníkům festivalu. A potom už se přeneseme do víru oslav nejen zahájení festivalu, ale také židovského nového roku."

Síla lidskosti - Nicholas Winton
Spustit audio