Podnikatelem roku 2007 v Jihomoravském kraji se stal ředitel pivovaru Černá Hora Jiří Fusek

14. únor 2008

Ocenění převzal z rukou hejtmana Stanislava Juránka. Porota jej vybrala ze 7 kandidátů.

Soutěž se koná ve více než 50 zemích světa. V Jihomoravském kraji jde o 3. ročník. Jejím cílem je ukázat vynikající příklady, které mohou být vzorem pro začínající podnikatele. Mezi hlavní kritéria patří finanční výsledky firmy, podnikatelský duch, přístup k inovacím a také mimopodnikatelské aktivity, jako například podpora regionu, ve kterém podnikatel působí. Podrobnosti zjišťovala Vlasta Gajdošíková.

Porota v čele s vítězem celostátního kola soutěže za rok 2005 Radimem Jančurou na Jiřím Fuskovi ocenila jeho podnikatelský příběh: "V dnešní době velkých pivovarů je vůbec umění udržet malý pivovar v českých rukou. Pivovarů této velikosti není moc a jemu se to podařilo.

Já jsem shodou okolností zrovna před 14 dny byl v Krkonoších a tam čepovali také pivo z Černé Hory, takže i takhle malý pivovar se dokáže rozběhnout po republice. Čísla samozřejmě důležitá jsou. Nemůže podnikatele roku vyhrát někdo, kdo má obrat třeba několik milionů korun. Musí to být velká firma, která roste, ale vždycky to bylo v tom příběhu."

Podle Jančury je také důležitý přínos Fuskovy firmy pro region: "Ten region potřebuje turistický ruch a on se ho snaží rozvíjet v souvislosti s pivními stezkami."

Jiří Fusek připomněl, že jeden člověk firmu nedělá a úspěch je dílem celého kolektivu. Věří, že získaný titul ještě více pomůže rozvoji tohoto relativně malého pivovaru: "Minimálně v tom, že se znovu ten pivovar nějakým způsobem zviditelní. Pro tu viditelnost děláme relativně hodně, protože jsme v řadě případů, ve sportu, v kultuře i jinde v tom dění hodně vidět. Ale jestliže někdo ještě ocení, že to naše dění celkové je dokonce společensky přínosné, tak to podtrhne, že to, co děláme, je opravdu přínosem. Já si myslím, že náš největší počin loňského roku je právě ten 4. výrobní program,- to znamená turistika, kultura, sport a rozvoj toho regionu.

Úspěchem je podle Fuska už to, že pivovar nezanikl a naopak stále roste: "Za tu dobu, co já jsem nastoupil v pivovarnictví, mnoho velkých pivovarů se stalo malými anebo už vůbec neexistují. My vyvážíme dnes do 11 zemí Evropy a Asie. Ten pivovar nikdy nic neexportoval, protože na to neměl technické vybavení. V současné době dokončujeme a já věřím, že už jsme odsouhlasili poslední bod problémové smlouvy s Čínou, takže si myslím, že jsme tím prokázali, že to malé české pivovarnictví se také umí stát jakýmsi programem."

Hejtman Stanislav Juránek vyzdvihl přínos malých a středních podnikatelů pro rozvoj kraje: "Velké firmy jsou v péči státu. Střední a drobní podnikatelé - to je vizitka regionu a tedy i Jihomoravského kraje a jestliže chceme mluvit o nějakém rozvoji kraje, vždycky musíme hledat, jak pomoci malým a středním podnikatelům. Těch nejlepších je hned několik, a proto musí třeba i několik let za sebou čekat, než na ně dojde místo, protože každý rok může být nejlepší jen jeden. Já věřím, že se vystřídají všichni ti významní během nejbližšího století."

autor: gaj
Spustit audio