Po domech přišla na Podluží řada na úklid polí a rybníků

10. červenec 2021

Dobrovolníci se snaží pomoci i zemědělcům a rybářům z tornádem zasažených částí Podluží. Úklid se po dvou týdnech od řádění živlů přesouvá mimo zastavěnou část obcí.

Dobrovolníci si uklízené plochy dělí tak, aby je mohli projít rojnicí.

Přesunutí umožnil fakt, že nepořádek z okolí domů je už z větší části uklizený. A na místě je potřeba pomoc lidí, kteří jsou odborníky ve stavebnictví a dalších oblastech.

Skupinky dobrovolníků tak mohou být užitečné i v okolí obcí. Odklizení nepořádku pomůže zemědělcům.

Budou moct na lány vjet, aniž by hrozilo, že poškodí kombajny a další techniku. Nemusí jen najet na překážku, problém způsobí i obyčejné umělohmotné pásy zamotané do strojů.

I tak dopředu přiznávají, že většinu úrody budou muset v zastavěných oblastech odepsat. Nebo naopak bojovat o každý klas.

Po polích jsou hlavně kusy střech a izolace

Povrchy polí přikryla třeba zateplovací hmota ze zničených domů, zbytky střešní krytiny, ale také dřevo či kusy železa opět hlavně ze střech. Spousta nepořádku uvízla na křoví podél silnic a železničních tratí.

Stavební materiál nesmí zůstat v polích nejen kvůli zemědělcům, ale i z ekologických důvodů. Podle Miroslava Kubáska ze spolku Ukliďme Česko, který se na pomoci podílí, v sobotu přijelo zhruba 70 dobrovolníků. Minulý víkend jich bylo třikrát tolik.

Dobrovolníci musejí projít celé lány obilí i dalších plodin..

Nejen pole, ale také lesy a rybníky

Zkontrolovat a vyčistit je potřeba nejen pole, vinice a další zemědělské plochy, ale také například lesy. Tam to ale závisí na zajištění uvolněných a povalených stromů.

V tomto týdnu také hasičští potápěči prohledávali prostor pod hladinou rybníků, aby tam nezůstaly trosky, které by mohly být nebezpečné.

autor: Alena Hesová | zdroj: Český rozhlas Brno
Spustit audio

Související