Pevnost Hanička: Projděte se dochovanou předválečnou tvrzí v Orlických horách

14. září 2019

Dělostřelecká pevnost Hanička patří do systému předválečného opevnění budovaného především proti Německu. V masivní železobetonové stavbě z 30. let se nacházejí kromě stovek metrů chodeb a sálů také ukázky bojové výstroje a techniky, které dotvářejí představu o dobovém provozu.

Hanička leží nedaleko polských hranic, v roce 1935 zde ale byla hranice s Německem. V té době začal vznikat systém předválečného opevnění, který měl chránit zemi před nacistickou agresí. Tvrz vznikla za 24 měsíců a byla postavena z kvalitního železobetonu pražskou stavební firmou. Teprve po prohlídce podzemních prostor s chodbami dlouhými přes půl kilometru návštěvník ocení rychlost tehdejší výstavby. Bunkry svému účelu neposloužily, ale za okupace byly některé objekty ostřelovány Němci, kteří zde zkoušeli kvalitu železobetonu. V 70. letech se prostory využívaly jako podzemní pracoviště totalitních bezpečnostních složek.

Replika státní hranice

Technická kulturní památka

Ačkoliv pevnost Hanička připomíná historii a dobu hrozícího vojenského konfliktu, patří areál do skupiny kulturních památek. A to zejména díky svému vysokému stupni zachovalosti. Během návštěvy uvidíte šest bojových objektů, které jsou v podzemí propojené stovkami metrů sálů a chodeb. Pevnost Hanička nabízí ukázku plně vybaveného moderního úkrytu, tvrze a muzea s expozicí bojové výstroje a techniky. Najdete tu výstroj československé armády z poválečného času: T 805 – komando, Pragu V3S, tank 34/85, obrněný transportér „Hakl“ a další.

Podzemní srub sloužil i v 70. letech jako pracoviště tajných služeb

Podzemí se stálou teplotou po celý rok

Při prohlídce vstoupíte do hloubky až 36 metrů, kam sestoupíte po více než 90 schodech. Dobře se ale připravte. Prohlídka trvá téměř hodinu a půl a v podzemí je po celý rok teplota 5 až 7 stupňů. Aby zde mohli pracovníci rozvědky fungovat, musela pevnost disponovat kompletním zázemím. V prostorách jsou agregáty na výrobu elektřiny, vlastní úpravna vody, dostatečné zásoby pohonných hmot, vzduchotechnika i vytápění. Ale říkejme spíše temperování, neboť standartní teplota pro práci zdejších obyvatel byla okolo 18 stupňů.

Schodiště, které si zahrálo ve filmu Otakara Vávry

Pancéřové zvony najdete jen na Haničce

Chloubou muzejní expozice jsou tři zachovalé pancéřové zvony, které jsou patrné i z povrchu. V pěchotním srubu najdete ukázku předválečné dělostřelecké techniky a obranného systému, kasemat, střílen a pozorovací věže.

K tvrzi se lze pohodlně lze dostat autem z Rokytnice v Orlických horách směrem na Bartošovice, kde po 7 km dojedete na odstavné parkoviště. Odtud je to asi 1 km pěšky. Turisté a cyklisté se mohou vydat po červené turistické značce, která vede po hřebeni Orlických hor, ať již ze směru od Zemské brány nebo z Masarykovy chaty na Šerlichu.

Spustit audio