Petici proti výstavbě dvaadvacetipatrového domu v centru Brna podepsaly čtyři a půl tisíce lidí

Čtyři a půl tisíce lidí podepsaly petici proti výstavbě dvaadvacetipatrového domu v Lidické ulici v Brně. Autoři petice ji dnes na jednání zastupitelstva předali primátorce.

Obyvatelé okolních domů tak protestují proti stavbě třívěžového bytového komplexu, který plánuje soukromá firma ve vnitrobloku ulic Lidická, Kotlářská, Bayerova a Burešova. Nejvyšší budova má i se stožárem měřit skoro sto metrů. Místní se bojí, že domy příliš promění vzhled celého okolí.

„Záměr by poškodil celé Brno, nejenom náš vnitroblok,“ říká spoluautorka petice a obyvatelka Lidické ulice Gabriela Stögerová. Zástupci soukromé firmy se kvůli projektu tento týden sejdou se zástupci města. Radní Filip Chvátal z KDU-ČSL také s takto rozsáhlou výstavbou nesouhlasí.

„Nemyslím si, že by bylo možné jak z hlediska urbanismu, tak územního plánování, aby taková stavba zapadla do toho území.“ Jednatel soukromé firmy Miroslav Kachlík uvedl, že projekt neplánuje měnit. Odkazuje se na nedaleký šestnáctipatrový dům, jehož stavbu už dříve úřady povolily.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio