Pěšky proti rasismu a antisemitismu

13. duben 2008

"K triumfu zla postačí, když slušní lidé nebudou dělat nic" - s tímto motivem prošel centrem Prahy pochod, který skončil happeningem u sídla Senátu ve Valdštejsnké zahradě. Akce se začátkem na náměstí Franze Kafky se odehrála v období židovského svátku Jom ha Šoa, který uctívá oběti holocaustu.

Účastníci happeningu s názvem "Všichni jsme lidi" si oběti holocaustu připomněli hudbou a motlitbami. Podle organizátora Mojmíra Kalouse měl upozornit na vzrůstající tendence rasismu a antisemitismu v Evropě: "Občané si jistě pamatují na pokusy neonacistů o pochody městem, které v loňském roce byly výrazně silnější než v dřívějších letech. I u nás je ta tendence silně patrná."

To, že extrémně pravicové skupiny nabírají na síle, je zřejmé. Čím to je, řekli Radiožurnálu někteří účastníci pochodu: "Rozbité rodiny, dívání na televizi, kde se jenom zabíjí, nemáme vzory, málo příkladů lidí, kteří by stáli před námi a my k nim mohli vzhlížet, to tady chybí."

Účastníci happeningu se shodli, že situace v Česku je taková, že se budou muset sejít i příští rok, aby opět bojovali proti rasismu a antisemitismu. Naše země sice podle nich patří k zemím s relativně nízkým počtem násilných antisemitských projevů, přesto jsou stále častější politické snahy ultrapravicových seskupení prosadit své myšlenky. Svědčí o tom například loňský pokus pochodovat bývalou židovskou čtvrtí v Praze právě o výročí Křišťálové noci, tedy pogromu na židovské obyvatele v nacistickém Německu.

autoři: Jiří Kokmotos , Miroslav Panuška
Spustit audio