Perenští hasiči si zahráli i v seriálu Vinaři

16. říjen 2015

Německý hasičský sbor byl založený v Perné na Břeclavsku podle dostupných údajů už v roce 1890, český tady vznikl až o pětapadesát let později po druhé světové válce. Obyvatele tamní obce tedy chrání už sedmdesát let.

„Máme to velice perné, držíme dozor nad naší obcí a čtyřmi dalšími. Některé okolní vesnice nemají hasiče, tak nás požádali tamní starostové, abychom ze zákona pomáhali i jim,“ řekl starosta perenských dobrovolných hasičů Alois Maniš.

Obec pod Pálavou má jenom zhruba sedm set padesát obyvatel, přitom jejich hasičská členská základna čítá v současné době celkem jednapadesát členů. Mezi hasiči nechybí ani ženy. „Ty nám už pomalu vládnou. V devítičlenném výboru jsou hned čtyři,“ přiznal s úsměvem Maniš.


Dobrovolné hasiče z Perné můžete podpořit v soutěži až do pátku 16. října 2015 do 15.00 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) PERNA na číslo 900 11 04.
Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Perenští vyjíždějí zhruba ke dvaceti zásahům za rok, ovšem při některých se pořádně zapotí. „Minulý rok v září a říjnu přišly přívalové deště. V tu dobu jsme absolvovali doposud náš zřejmě nejdelší zásah. Vyjížděli jsme v sobotu v jedenáct hodin večer a vraceli se až v neděli téměř po čtyřiadvaceti hodinách,“ zavzpomínal strojník perenského sboru Marian Dačo.

Ten má za sebou za dobu působení u hasičů i jednu velmi smutnou zkušenost. „V roce 2009 se ztratili na Pálavě čtyři lidé. Byli to turisté, kteří se vydali na podzim na Pálavu pozdě večer, navíc opojení burčákem. Dva jsme našli jenom s odřeninami, jedna dívka měla těžké zranění. Ta naštěstí přežila, ale další muž zemřel,“ vypověděl Dačo.

Perenští hasiči se objevili i v seriálu Vinaři, konkrétně v epizodě, kde byla hasičská soutěž. „Byla to pro nás nová zkušenost. Filmaři točili nejprve ostrý útok, pak trénink. Jeden tým tvořili herci, naši kluci byli v tom druhém. A ten měl prohrát,“ popsal Dačo. S tím měli ovšem hasiči problém. „Rejžo, já už to ale fakt pomaleji neumím,“ tlumočil Dačo odpověď jednoho z kolegů.

Členka perenského sboru Jarmila Valová zase promluvila o úsměvné příhodě, která se jí přihodila, když jí bylo sedmnáct. Tehdy při závodech šlápla v půlmetrové výšce do prázdna a letěla jsem vzduchem. „Pustit hadici jsem se nemohla, byla bych diskvalifikovaná, rozbití hlavy jsem vyloučila kvůli účesu, tak jsem šla do kotoulu,“ prohlásila s tím, že za ní za ní zůstal škvárový prach.

autor: Michal Hrabal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.