Pelety a brikety z lisovaného dřevního odpadu mohou být alternativou uhlí

12. červenec 2022

Přestože začíná léto, mnozí z nás už s obavami vyhlížejí následující topnou sezónu. Není to jen díky narůstajícím cenám plynu a dalších paliv, ale také kvůli legislativnímu vyřazení některých druhů kotlů na tuhá paliva z provozu. Jednou z variant topení mohou být také dřevní pelety a brikety.

Hned na počátku je nutné říci, že i u těchto paliv se cena od loňského roku výrazně zvýšila, nicméně v případě, že hledáme náhradu stávajícího kotle na pevná paliva, jedná se o variantu, která může být zajímavá zejména pro ty, kteří si chtějí udržet jistý komfort obsluhy kotlů a dalších topidel tam, kde například není zaveden plyn.

Výhodou peletek a briket může být i to, že se často vyrábějí u nás a nejsou tak závislé na dovozu surovin. Umožňují automatické přikládání (v případě pelet) a nabízejí i možnost využití ve stávajících kamnech či krbech.

Pelety a brikety se většinou vyrábějí z pilin a dřevního odpadu. Existují i pelety vyráběné ze sena, slámy či jiné biomasy. I ty lze použít pro vytápění, mají jen o něco málo menší výhřevnost než pelety a brikety dřevěné.

Zdrojem pro výrobu pelet i briket jsou často katrové piliny

Všechny druhy pelet a briket se vyrábějí lisováním. Většinou se používají mechanické lisy, co kterých se dává čistá, vysušená surovina bez příměsí a bez dalších přísad. Za to, že pelety i brikety drží pohromadě, může pryskyřice, případně lignin přirozeně obsažený ve dřevě i rostlinách. Po slisování a přehřátí působí tyto látky jako přírodní lepidlo a výrobky jsou tvarově velmi stabilní. Jedinou podmínkou je však uložení v suchu. Vlhkost znamená, že se pelety i brikety začnou rozpadat.

Pelet i briket se vyrábí několik druhů. U peletek se liší zejména obsahem kůry. Čím více kůry obsahují, tím jsou tmavší a lehce klesá jejich výhřevnost a roste možnost spékání při spalovaní. Pro kotle bez mechanického odstraňování popele je tak nutné používat pouze pelety z čistého měkkého dřeva.

Pelety se dodávají buď balené v pytlích po 15 kg, nebo v big bagu o hmotnosti jedné tuny. V případě, že máte vhodný zásobník, je možné pelety objednat i přímo v cisterně, která je nafouká do zásobníku.

Pelety do topeniště většinou přivádí šnekový dopravník a i ty nejmenší zásobníky v rodinném domku většinou stačí na týden topení.

Kromě pelet a briket na paletě je možné dodávat pelety v bib bagu nebo přímo cisternou

Brikety se kupují v balících, případně po celých paletách. I zde se liší podle druhu a jejich použité. U briket kůra většinou není na škodu, naopak může sloužit pro tzv. noční topení, kdy déle žhne. Brikety se vyrábějí jak z měkkého, tak i z tvrdého dřeva. Liší se dle výhřevnosti. Dodávky briket je možné objednat buď po jednotlivých balících, nebo na paletách o hmotnosti kolem jedné tuny.

Zajímavá je také varianta nechat si v některých firmách peletovat seno či slámu z vlastních pozemků. I zde však platí, že surovina musí být naprosto suchá, jinak se kvalita produktu výrazně snižuje.

A jak je to s topením a spotřebou? Zkušenosti z částečně zatepleného dvoupatrového domu o ploše cca 200 m² mluví o spotřebě kvalitních smrkových pelet bez příměsí v množství něco přes 2 tuny na průměrnou zimu. Není to tedy topení nejlevnější, rozhodně však nabízí jistý komfort a jedná se o obnovitelný zdroj tepla. Nízká popelnatost pelet i briket, přičemž popel lze využít jako hnojivo, zajišťuje téměř bezodpadové vytápění.

Ve srovnání s topením dřevem, které nabízí podobné výhody, šetří brikety a pelety hlavně práci se zapracováním a prostor na uskladnění. Lze jimi také topit hned, zatímco zejména čerstvé dřevo musí vyschnout i několik let. Cena je však o něco vyšší, zejména v závislosti na druhu dřeva i pelet či briket.

Spustit audio