Pavlína Saudková: Život Jana Saudka bych ráda zpracovala jako divadelní představení

13. leden 2021

Pavlína Saudková je novinářkou, občasnou fotografkou a manželkou slavného českého fotografa. Život Jana Saudka by ráda představila v divadelním představení, které by divákům přiblížilo motivy fotografií i autorovu duši.

„Jan je úplně jiný, než si leckterý čtenář médií představí. To, co prezentuje navenek, není úplně on. Myslím si, že je člověk velmi komplikovaný a, i když to tak nevypadá, nadmíru citlivý,“ říká o svém manželovi Pavlína Saudková. Častým tématem manželů je pětačtyřicetiletý věkový rozdíl, které mezi sebou mají. „To, až tady nebude, si neumím samozřejmě představit všemi barvami, ale ta myšlenka tady je dnes a denně už i kvůli tomu, že sám Jan smrt často zmiňuje. Posledních několik let říká, že by byl rád ještě za dva roky života. Stále to protahuje a doufám, že to ještě nějakou chvíli protahovat bude,“ dodává s úsměvem.

Saudek míří na divadelní prkna

V roce 2015 vznikl film inspirovaný životem Jana Saudka s názvem Fotograf. „Netajím se tím, že film není úplně podle mého gusta. Myslím si, že film o Janovi by měl být více o jeho díle než o ukradení negativů. Na druhou stranu je to pohled režisérky a do tvorby Ireny Pavláskové film naprosto zapadá,“ vysvětluje novinářka.

Snem Pavlíny Saudkové je divadelní představení o životě jejího manžela. „Je to i reakce na to, že se mi scénář filmu Fotograf nelíbil. Představení by proto mělo být spíše o Janově duši, o motivech fotografií a příbězích. Nemělo by to být tak explicitně podané jako film, aby si v tom divák mohl najít spoustu dalších aspektů a emocí.“

Samotné představení ještě nedostalo jasné obrysy a sama autorka přiznává, že stále přemýšlí nad mnoha variantami. „Moje vize je taková, že tam nebude Jana hrát jeden herec. Jan je mnoho charakterů v jednom, každý charakter by proto měl být hrán někým jiným. Jedna z variant je také představení obsadit jenom ženami,“ říká. „Dnešní doba divadlům bohužel nepřeje. Možná je to ale pro dobro věci a podoba a forma představení se mi v hlavě ještě více rozloží.“

Smysl života v pomoci druhým

Pavlína Saudková se přes dvacet let živí novinařinou, smysl svého života ale našla ve výchově svých tří dětí a v práci pro jiné. „Já se mám dobře, a proto se chci věnovat těm, kteří takové štěstí nemají. Díky charitě můžu pomáhat konkrétním nemocným dětem s dětskou mozkovou obrnou, autoimunitním onemocněním nebo třeba po onkologické léčbě a také přímo v nemocnicích,“ říká.

Snažila se Pavlína Saudková o smíření velké rodiny Saudkových? A jak náročná je péče o domácnost se třemi dětmi a bohémským umělcem? Uslyšíte v audiozáznamu celého pořadu.

Spustit audio