Páteční Noční linka: Jak hospodařit s jídlem?

4. duben 2025

Vyhodíte prošlé jídlo nebo ho sníte, i když už má trvanlivost dávno za zenitem? Vykrajujete nahnilá jablka? Kupujete jídlo podle letákových akcí? Stihnete to pak všechno ujíst? Vaříte podle toho, co máte doma nebo nakupujete podle naplánovaného jídelníčku? Nakupujete do zásoby, máte plnou komoru i mrazák, a nebo si chodíte každý den pro to, co rovnou sníte? Víte, že do kontejnerů pro potraviny chodí i ti, kteří na ně mají peníze? Co si o tom myslíte?

Jednadvacáté století přineslo lepší životní úroveň. Jenže často pak vše ani nestihneme sníst a jídlo vyhazujeme. Určitě častěji, než tomu bylo třeba před čtyřiceti lety.

Na vaše příběhy se v dnešní Noční lince z Prahy už teď těší Jitka Lukešová.

Volat do studia můžete na telefonní číslo 731 800 900 nebo psát na e-mail linka@rozhlas.cz, případně využijte webový formulář www.rozhlas.cz/linka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.