Pálava nabízí nové turistické trasy

3. červen 2011

Na Pálavě byly tento týden slavnostně otevřeny nové turistické trasy. Na návrh Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava je vyznačil Klub českých turistů. Stezky zavedou lidi na nová dosud nepřístupná místa a nabízejí alternativu k vytížené hřebenovce, značené červenou turistickou značkou, po které chodí většina návštěvníků Pálavy. Trasy jsou dlouhé celkem pět kilometrů a asi polovina z nich vede Národní přírodní rezervací.

Nové trasy tvoří malou síť, která je napojena na stávající hřebenovku. Zelená značka vede ve dvou liniích: Z Perné do Klentnice a z Bavor k rozcestí pod Stolovou horou. Tyto linie pak propojuje žlutá značka vedoucí po západním úpatí Stolové hory. "Podařilo se nám zcela nově napojit dvě obce pod Pálavou na páteřní stezku. To jistě přivede značnou část turistů na nové nástupní body. Právě zpřístupnění nových míst a poskytnutí alternativy byl jeden z důvodů pro vyznačení nových tras. Dalším důvodem bylo obnovit historické stezky, které tady vedly v minulosti. Perná a Klentnice jsou touto linkou spojeny od nepaměti a vyznačení zelené trasy v této ose navazuje na historickou cestu, která tudy vždy vedla," řekl Jiří Kmet ze Správy CHKO Pálava.

Slavnostní přestřižení pásky při otevírání nové stezky na Pálavě

Podle starostky Bavor Hany Koňaříkové lidé nové trasy už teď hodně využívají a je to vidět i na turistickém ruchu v obci: "Je vidět, že na Pálavu po nich chodí houfy lidí, a to jak z Bavor, tak z Perné. Přínos určitě mají."

Směrovník na nové stezce na Pálavě

Milan Pernica z Klubu českých turistů upozornil, že vyznačení úplně nových tras je v dnešní době výjimečné: "Celková síť je velmi stabilizovaná. Vytváření nových tras je výjimkou."

Na stezkách bylo nutné udělat terénní úpravu na dvou místech, kde byl sklon svahu příliš prudký. Správa CHKO Pálava tu nechala vybudovat schody, jaké najdeme i jinde na Pálavě. "Bez nich to na stezkách hodně klouzalo a bylo to pro lidi obtížně schůdné," řekl vedoucí správy CHKO Jiří Matuška.

Vedoucí Správy CHKO Pálava Jiří Matuška

Nové trasy samozřejmě zatím v mapách nenajdeme. Turistické informační centrum je ale přesto bude propagovat mezi návštěvníky regionu.


Zvětšit mapu
autor: gaj
Spustit audio