Ostrava by do konce roku 2025 chtěla zprostředkovat lidem v bytové nouzi dalších 70 sociálních bytů

4. březen 2024

Projektům zaměřeným na sociální bydlení se město intenzivně věnuje od roku 2017. Zatím se podařilo zajistit 206 bytů, pro účelné řešení problému by ale bylo potřeba dalších alespoň 300 bytů. 

„Na ubytovnách a v azylových domech máme asi 3000 lidí, kteří by si zasluhovali nějakou změnu bydlení. Je mezi nimi i spousta dětí a je velice důležité, aby se děti naučily standardně bydlet a neprožily dětství na ubytovně, proto jsme v roce 2017 zahájili projekt sociálního bydlení," uvedl na tiskové konferenci náměstek primátora Zbyněk Pražák (Spolu). 

Vhodné byty město získává nejen od některých městských obvodů, ale spolupracuje i se soukromými vlastníky bytového fondu, například společností Heimstaden.

Zájemci o sociální bydlení jsou podle náměstka individuálně posuzováni a musí být ochotni se zapojit do doprovodného sociálního programu. Město má vyčleněno 12 sociálních pracovníků, kteří s těmito lidmi následně spolupracují a pomáhají jim s návratem do běžného života. „Právě díky vhodně nastavené spolupráci s domácnostmi si jich zhruba 85 procent bydlení udrží a dochází k celkovému zlepšení jejich situace." uvedl primátor Jan Dohnal (Spolu). Zbývajících 15 procent lidí muselo byty opustit.

Sociální pracovníci s lidmi pracují maximálně po dobu dvou let, pokud se jim podaří situaci zvládnout, mohou v bytě zůstat. V současnosti město poskytuje podporu 82 domácnostem. Podle primátora se město snaží obvody k uvolňování bytů motivovat i finančně, prostřednictví dotačního programu totiž mohou získat peníze na úpravu bytů, které jsou v nevyhovujícím stavu.

Poradenství i příjem žádostí o sociální byty zajišťuje pro město Kontaktní místo pro bydlení, které je v budově magistrátu. Otevřelo se v listopadu 2022 a od té doby ho navštívilo více než tisíc klientů.

Městský projekt je podle něj pilotní a primátor vítá, že se problematikou zabývá ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo pro místní rozvoj. „Od příštího roku by tato problematika mohla jít za státem, protože tady dnes de facto sanujeme státní politiku. Bytová politika je dlouhodobě neřešené téma a úplně si nemyslím, že by to mělo být téma, které by měly řešit samosprávy," míní Dohnal.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.