Oslavte s Českým rozhlasem Brno hned trojí narozeniny! A buďte u jednoho malého rekordu

29. srpen 2023

V sobotu 2. září se pokusíme u příležitosti tří rozhlasových výročí o rekord v prohlídkách naší budovy. Buďte u toho a oslavte s námi rozhlasové narozeniny!

Miloš Šenkýř poutavě hovoří o historii rozhlasové budovy

O jaká výročí jde? 100. výročí zahájení rozhlasového vysílání na území dnešní České republiky, 100. výročí zahájení stavby budovy, v níž sídlí brněnský rozhlas, a 99. výročí zahájení pravidelného rozhlasového vysílání na Moravě.

Právě proto se v sobotu 2. září uskuteční pokus o netradiční rekord – a to v délce souvisle navazujících prohlídek provázených jednou osobou. Kolega Miloš Šenkýř bude celých dvanáct hodin nepřetržitě provádět prohlídky naší budovou v centru Brna. Začne v sobotu v sedm hodin ráno a doufá, že mu nohy i hlas vydrží tak, aby večer provedl poslední zájemce.

Na prohlídku potřeba se předem rezervovat, protože kapacita je omezená. Poslouchejte pozorně vysílání Českého rozhlasu Brno, kde se v průběhu tohoto týdne dozvíte, jak na to. Pokud se na vás nedostane, poslouchejte vysílání dál, místa budeme nabízet postupně.

Narozeninové vysílání

Nezapomeňte si v pátek 1. září od 10 hodin naladit slavnostní Apetýt, který odvysíláme z Paláce šlechtičen na Kobližné ulici v Brně a oslavíme tak na den přesně 99 let od prvního rozhlasového vysílání z Moravy.

Hosty budou osobnosti lidové hudby a dechovky, se kterými spolupracovala rozhlasová legenda Jaromír Nečas. K mikrofonu usednou Petr Ulrych, Jan Slabák, Vašek Kovářík a další.

autor: lop
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.