Odložte výsadbu cibulovin až na pozdní podzim. Minimalizujete tím riziko jejich napadení houbovými nemocemi

18. listopad 2023

Už teď na podzim bychom měli myslet na první posly jara, kterými jsou na našich zahradách cibuloviny. Jakmile nám vykvetou tulipány, krokusy nebo narcisky, můžeme se začít připravovat na novou sezónu. 

Na jejich výsadbu není ani na sklonku podzimu pozdě, tvrdí zahradník Pavel Chlouba. „V období, když jsme byli studentíci na školách, jsme se učili, že jak se začíná se školou, začíná se i se sázením cibulovin. Toto poznání se dneska pozměnilo. Doporučuje se vysazovat je později, ideálně až když je skutečně chladno. Minimalizuje se tak riziko jejich napadení houbovými nemocemi.“

Dbejte na hloubku výsadby hlíz

Existuje pravidlo které říká, že hloubka výsadby by měla být dvoj až trojnásobkem výšky cibule. „Jestliže má cibulka výšku 3–4 cm, pak hloubka výsadby by měla být 6–9 cm u tulipánů. Jestliže má sněženka cibulku velkou 1 cm, bohatě stačí vysadit jí do hloubky 2–3 cm. Toto pravidlo platí pro všechny cibuloviny a hlíznaté rostliny.“

Více rostlin na jednom místě znamená větší efekt. Můžeme vysazovat do hnízd. Uděláme si jamku, do ní nasypeme celou hrst cibulek. Týká se to například ladoněk, sněženek či bledulí.

Nabízí se i druhý způsob. Na zahradě vytvoříme malé jamky blízko sebe, kam jednotlivě vysadíme směs drobných cibulovin, například ladoňky, ladoničky, krokusy. Do každé jamky dáme jednu hlízku. Důležité je použít na celé ploše jen tři nebo čtyři druhy. Vznikne tím nádherná kvetoucí barevná louka.

Kvetoucí krokusy v Bečovské botanické zahradě
Spustit audio