Od hradu Lukova se můžete vydat ke skalnímu útvaru Králky. Do kamene vytesané posezení láká i dnes

20. květen 2024

Obec Lukov na Zlínsku s necelými dvěma tisíci obyvateli se pyšní hradem, který patří k nejstarším na Moravě. V roce 2016 byl vyhlášen nejlépe opravenou památkou roku. Při jeho návštěvě se ale nemusíme spokojit pouze s prohlídkou romantické hradní zříceniny. Můžeme se vydat i k nedalekému zajímavému skalnímu útvaru jménem Králky.

Skály Králky jsou chráněnou přírodní památkou a dojít k nim můžete po zelené turistické značce. Od lukovského hradu vás k nim dovede lesní cesta, dlouhá přibližně tři sta metrů. Mohutné skály jsou tvořené pískovci a slepenci. Největší skalní blok je dlouhý 38 metrů a vysoký 10 metrů.

„Králky jsou opředené mnoha pověstmi. Jedna z nich říká, že se tady potkali tři králové, a proto se skály jmenují Králky,“ vysvětluje správce lukovského hradu Jiří Holík. K vytesaným sedačkám na největší skále se váže pověst, že zde zasedalo lovčí právo. „Na tomto místě měli soudit pytláky, kterých bylo v lukovských lesích plno,“ vysvětluje správce. V 19. století bylo toto místo oblíbeným výletním cílem šlechtického rodu Seilernů ze zámku Lešná.

V minulosti byl ze skal krásný výhled do údolí a do dalekého okolí. Dnes výhledu bohužel brání vzrostlé stromy. Přírodní památka Králky není nijak velká. Za skalními bloky se nachází už jen třináct metrů hluboká propast.

Největší skalní blok je dlouhý 38 metrů a vysoký 10 metrů

Výlet na hrad Lukov a blízké skály Králky ale rozhodně stojí za to. Strávíte příjemný čas v romantickém prostředí, občerstvit se můžete v Hospůdce na Hradě a pro děti je připraveno hezké lesní hřiště.

Spustit audio