Ochránci přírody pátrají po partyzánech

20. únor 2006

Z ochránců přírody ve Valaškém Meziříčí se na čas stali detektivové. Pří výstavbě jedné z naučných stezek narazili na historickou událost, jejíž příčiny bývalý režim zamlčoval.

Naučná stezka Vařákovy paseky má kromě přírodních krás připomenout tragédií pasekářů, kterým za druhé světové války - den před osvobozením - nacisté zapálili chalupy a 4 z nich zastřelili. Dnes už není tajemstvím, že to byla odveta za to, že partyzáni zastřelili neozbrojeného německého radistu a poté nechali moravské chalupníky na pospas němcům. Milan Orálek proto hledá svědectví a dokumenty o této tragédii.

Partyzáni byli na Vařákových pasekách už od 4.října 1944. Chalupníci v této oblasti byli chudí, přesto partyzánům dávali jídlo. Bohužel 1.května 1945 se partyzáni nezachovali příliš statečně. I když věděli jak se nacisté pomstili lidem za napomáhání partyzánům v jiných oblastech, odešli a nechali starousedlíky bez ochrany."

"My se snažíme na těch naučných stezkách nejenom seznamovat návštěvníky s přírodou, ale také s kulturními a historickými souvislostmi. Když jsme tu stezku budovali, tak jsme v Lačnově zjistili, že tam byl řídícím učitelem Josef Rotrekl - velitel Obrany národa. To byla protiněmecká organizace důstojníků Československé armády. Nacisté jej za jeho činnost popravili. Dále jsme zjistili, že tam chodil do školy Josef Valčík - jeden z atentátníků na Heydricha."

Ochránci přírody z Valašského Meziříčí hledají další svědky a pamětníky, kteří mají po rodičích dokumenty, které by mohly osvětlit a doplnit celou historii partyzánského odboje na Vizovicku.

autor: rv
Spustit audio