Obyvatelé Přítluk na Břeclavsku si oddechli. Do obce nesmí vjet nákladní auta těžší než 19 tun

V Přítlukách na Břeclavsku začala od minulého týdne platit obecní vyhláška, která zakazuje vjezd nákladním autům těžších než 19 tun.

Hodně řidičů si tudy zkracovalo cestu mezi dálnicí D2 a hraničním přechodem v Mikulově. Jenže silnice třetí třídy na takovou zátěž není stavěná, jsou pod ní staré sklepy a navíc je ohrožená sesuvy půdy. Otřesy způsobené kamiony to všechno ještě zhoršovaly.

„Když tudy jezdila nákladní auta, tak to byly velké otřesy. Když tu byl člověk sám, tak to úplně dunělo,“ říká Oldřich Polínek, jehož sklep se nachází přímo pod inkriminovanou silnicí.

Kromě hluku byl průjezd kamionů znatelný i na statice. Původně nad sklepem ale cesta nevedla, ta byla přeložena až po 2. světové válce. „Pod silnicí je podobných sklepů asi 13 a některé jsou i opuštěné. A o některých ani nevíme,“ říká Polínek.

Sklepy a sesuvy

Od minulého týdne tedy nesmí do obce vjet kamiony nad 19 tun, obec jejich vjezd zakázala vyhláškou. Ty důvody byly dva: „Máme tu silnici podsklepenou sklepy, které vykazují známky různé destrukce. A nacházíme se také v takzvaném sesuvném území. Dva z těchto sklepů jsme museli zabetonovat, aby nedošlo k sesuvu a k ohrožení statiky obecní věže, což je kulturní památka,“ vysvětluje starosta Přítluk František Kadlec z hnutí ANO.

Silnice se nachází na území ohroženém sesuvy a podle starosty je viditelných stop hned několik. „Třeba zábradlí vedoucí ke hřbitovu bylo pokroucené. Jsou to stromy, které rostou šikmo, nebo sloupy, které jsou vyvrácené. V roce 2006 došlo k propadu sklepa, v roce 2017 popraskala voda, dvakrát dokonce.“

Zákaz průjezdu kamionů, značka zakazující tranzit vozidlům těžším 12 tun

Původně měl platit zákaz pro kamiony nad 12 tun, nakonec je to ale pro auta nad 19 tun. „Je to takový kompromis, aby se situace mohla někam posunout a zatím mohla projíždět hromadná doprava, než se zjistí výsledky monitorovacích vrtů. Pokud se potvrdí, to, co se tady předpokládá, tak by těch 12 tun potom platilo.

Dopravní inspektorát z Břeclavi přislíbil, že bude provádět občasnou kontrolu, zda řidiči zákaz dodržují. Omezení v Přítlukách poznali také v sousedních Rakvicích, jak potvrzuje nezávislý starosta Radek Průdek. „Uvědomuji si, že s tímto jsme některým dopravcům řádně zkomplikovali život, ale ta těžká nákladní doprava způsobovala problémy, jak na komunikacích, tak na přilehlých nemovitostech. A to se, i když v mnohem menší míře, týká i Rakvic.

Jestli začne v Přítlukách platit omezení vjezdu kamionů nad dvanáct tun, bude muset obec vytvořit projekt na řešení sesuvů.

autor: gaj
Spustit audio