Obyvatelé Branišovic obdarovali znojemskou nemocnici. Pro zdravotníky nakoupili zásoby pití

Asi dva tisíce lahví s vodou, džusy a minerálkami dnes dostala darem znojemská nemocnice. Pití nakoupili obyvatelé Branišovic na Pohořelicku. Do výzvy spádových obcí ze Znojemska a okolí na podporu zdravotníků se za pár dní zapojilo tolik lidí, že pro náklad musela přijet velká dodávka.

„Ty džusy dáme až na konec?“ ptá se obecní pracovník z Branišovic, když pomáhá přeskládat zásobu balených vod z obecního úřadu do bílé přistavené dodávky na dvoře.

Obyvatelé Branišovic obdarovali znojemskou nemocnici. Pro zdravotníky nakoupili zásoby pití

„Co se urvalo z balení, to pak zalepíme izolačkou,“ dává z dodávky pokyny starosta Marek Sovka (TOP 09), zatímco skládá první řadu lahví.

Obecní pracovníci, zastupitele i dobrovolní hasiči v pondělí ráno vytvořili v sedmi lidech hada a jako štafetu si podívají balení s vodami, kolami a džusy, ale taky s kávou, čaji a medem.

„Oslovil nás pan ředitel nemocnice, koordinuje to starosta Jevišovic. Zeptal jsem se, jak můžeme pomoct my jako malá obec a všiml jsem si, že v prezentaci nemocnice byla napsaná ‚tatranková výzva‘, zajistit nějaké jídlo nebo pití. Pan ředitel nemocnice řekl, že to zdravotníkům udělalo v první vlně radost, tak jsem se rozhodl, že pomůžeme nákupem vody. Přijel jsem do Branišovic a natočil video, že jeden nebo tři balíky vody nám přece nic neudělá a že naopak těm lidem v nemocnici to může pomoct. To si my v rouškách asi ani neumíme představit, jak tam v těch skafandrech musí pracovat,“ vysvětluje Sovka, kde se nápad zrodil.

Za několik dní obyvatelé nasbírali desítky balení vod. „Tolik vody snad místní Jednota nikdy neprodala,“ komentuje s úsměvem Tadeáš Rapf při nakládání lahví.

A prodavačka z místního obchodu přikyvuje. „Zásoby už jsme doplnili, ale je pravda, že hlavně starším lidem to pomohlo. Přišli si nakoupit a pak řekli, kolik vod nebo balení jim tu máme odložit, ať se s tím nemusí tahat. Zaplatili za ně a my jsme to pak dali bokem a až toho bylo víc, přijel si starosta a odvezl to na úřad,“ hlásí za pokladnou prodavačka Radka Kašpárková.

Obyvatelé Branišovic obdarovali znojemskou nemocnici. Pro zdravotníky nakoupili zásoby pití

Za půl hodiny je dodávka naplněná a míří ke Znojmu. „Moc za to děkujeme! Není to jen ta materiální pomoc, za kterou jsme samozřejmě rádi, ale nesmírně nás těší, že na naše lidi někdo myslí v dobrém. Protože se poslední dobou množí negativní komentáře, z toho jsem nešťastný, ale nedá se nic dělat, alespoň pořád převažuje ta pozitivní odezva,“ těší ředitele znojemské nemocnice Martina Pavlíka.

Branišovice leží nedaleko Pohořelic, patří ještě do okresu Brno-venkov. Blíž to ale mají do Znojma. V obci žije zhruba 600 obyvatel. V přepočtu na množství darovaných lahví to vychází skoro jako by každý člověk z obce věnoval zdravotníkům tři minerálky nebo džusy.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio