Obří skokanský můstek Mamut v Harrachově mohou pokořit i turisté

7. březen 2016

Město skla a lyžování, tak se někdy přezdívá Harrachovu v západní části Krkonoš. Město v Libereckém kraji se chlubí nejstarší fungující sklárnou na světě. A také světovým unikátem – obřím skokanským můstkem pro lyžaře. Ten je dominantou Harrachova a přitahuje pohledy všech příchozích, včetně nelyžařů.

„Je to perla Harrachova, na kterou jsme všichni hrdí, protože těch můstků je na světě momentálně jenom pět,“ říká Stanislav Slavík z Harrachova, jehož rodina se skokům na lyžích věnuje. Původně bylo mamutích můstků celkem šest. Nejstarší ve Slovinsku, další v Německu, Rakousku, Norsku a v Americe. Na seznamu je díky harrachovskému můstku i Česká republika.

Mamut v Harrachově hostil v roce 2014 Mistrovství světa v letech na lyžích. „Dopadlo to tehdy tak napůl úspěšně. Samozřejmě mistr světa se vyhlásil, ale potom přišla větrná bouře, a tak se další den už neskákalo,“ vzpomíná Stanislav Slavík. Na lyžích skákal jeho tatínek, on sám a teď se skokům na lyžích věnují i jeho děti, dokonce i desetiletá dcera.

Můstek by potřeboval rekonstrukci

Podle jeho slov je harrachovský mamutí můstek stále „v provozu“, má to své ale. „Momentálně by se tu závodit nedalo, protože se propadla konstrukce dřevěného bubnu. A tak je nyní zapotřebí investice, aby se můstek znovu zprovoznil,“ tvrdí.

Zimní cesta k můstku přes skicentrum

Skokanský můstek v Harrachově dostal jméno Mamut díky svým obřím rozměrům, není ale jediný na světě, který se takto jmenuje. „Mamut je takový mezinárodní název. Všude ve světě se těm můstkům říká Mamut, Šance a tak, takže to není náš výmysl, ale označení z lyžařské hantýrky,“ vysvětluje Stanislav Slavík.

Z centra Harrachova je to ke skokanskému můstku na Čertově hoře asi kilometr pohodovou procházkou. Pokud byste si ale chtěli pořádně protáhnout tělo, vyšlapejte všechny schody můstku až nahoru. Čeká vás jich kolem 600. Až vystoupáte na vrchol Mamutu, ocitnete se v nadmořské výšce kolem 900 metrů a celé město skla a lyžování uvidíte jako z rozhledny.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio