Obliba hovězího masa neustále roste. Je méně tučné, hodí se i na diety

10. říjen 2023

Obliba hovězího masa v posledních letech stoupla a má i zdravotní benefity. Takovou zkušenost má Jakub Erler, který chová hovězí dobytek.

Jako pokračovatel farmářského rodu se věnuje chovu jalovic, krav i býků. Jak sám říká obliba hovězího masa v posledních letech roste. „Zpracováváme vše, co odchováme na našem statku a jezdíme i na farmářské trhy,“ říká Jakub.

Nejtěžší je pro něj současný velký tlak inflace a obrovské zvyšování nákladů, které mu komplikuje život. Menší chovatelé samozřejmě nedokážou konkurovat těm větším a dostávají se i pod finanční tlak. Ale i přes nepříznivou ekonomickou situaci se podle farmáře Jakuba lidé rádi vracejí a myslí si, že dnes už to není jen o ceně, ale i o vztahu.

Dobytek na pastvě

Hovězí maso se za poslední roky začalo objevovat na českém talíři více než dříve. Je to hlavně z toho důvodu, že výrazně stoupla jeho kvalita. Lidé více experimentují a zjišťují, že práce s hovězím masem není tak složitá, jak si dříve mysleli. A díky tomu, že se dnes na trh dostávají mladá zdravá zvířata, tak i hovězí maso může být fantastickou komoditou.

Vyzrálé hovězí maso nemá podle chovatele chybu. On sám mu věnuje velkou pozornost. Dobytče nechává po porážce tři týdny suchou cestou takzvaně zrát, kdy maso získává na kvalitě.

Hovězí maso vnímá jako krále mezi masem. „To maso je výživově velmi hodnotné, je velmi chutné a díky tomu, že se dnes na trh dostávají povětšinou mladá zvířata, tak je to i o výrazně snazší přípravě, než tomu bylo dříve.“

A právě to zrání tomu ještě pomáhá. Maso jako takové je i pro laika snadno uchopitelné a snadno připravitelné. A další benefity? Hovězí maso bývá zpravidla méně tučné, to znamená, že se hodí i na diety. Na zvířeti jsou partie, které jsou skutečně velmi libové, ideální pro redukční diety. Hovězí maso má i spoustu minerálů a hlavně hodně železa.

Celou reportáž Karla Sladkého s chovatelem z Královéhradecka Jakubem Erlerem si můžete poslechnout v našem Hobby magazínu.

autor: Karel Sladký
Spustit audio