O tom, zda bude Obora Soutok novou chráněnou krajinnou oblastí, stále není jasno

23. červenec 2019

Bude mít jižní Morava po Moravském krasu, Bílých Karpatech a Pálavě další chráněnou krajinnou oblast? Stane se její součástí Obora Soutok, která patří k největším u nás?

To jsou otázky, na které hledají odpovědi ochránci přírody, lesníci a zástupci obcí. Výsledek je zatím nejistý.

Hlavní argumenty

Soutok Moravy a Dyje je především unikátním krajinným komplexem, který u nás nemá obdoby. Jsou to hlavně lužní lesy protkané sítí slepých ramen a tůní. Žije tam velké množství ohrožených druhů, jak rostlin, tak živočichů. Postupně ale mizí, i krajina se mění. Některé staré stromy, zejména duby, chřadnou. Ať už kvůli suchu, úbytku vody nebo zemědělské aktivitě. A to jsou i hlavní důvody, proč chtějí ochránci přírody zvýšit ochranu celého území.

Pokračuje ředitel Agentury Ochrany přírody a krajiny František Pelc. „Pro běžného občana by se nezměnilo vůbec nic.“ Případný vznik CHKO by člověka nijak neomezil, například v pohybu při sběru hub a podobně. „Tady je to mimořádně zajímavé a cenné (jako například v Brdech) v tom, že v potenciálním záměru nejsou začleněna sídla. Konflikt s případnými stavebními činnostmi by nebyl buď žádný, nebo jen minimální.“

Pro a proti

Starostové dotčených obcí reagují zatím jen velmi rezervovaně a nejednotně, bojí se říci razantní ano nebo ne. Zjišťují si více informací a také hlavní klady a zápory případného vzniku nové CHKO.

„Celé to území je součástí evropsky významné lokality, podle toho je s tím potřeba dále nakládat. Režim ochrany je podle názorů odborníků nedostatečný,“ komentoval situaci místostarosta Břeclavi Jakub Matuška.

Lesníci se ale obávají, že by velkoplošná ochrana, tedy v tomto případě CHKO, byla pro přírodu rizikem a také by ohrozila ekonomiku lesního hospodaření. Vysvětluje mluvčí Lesů České republiky Martin Zajíček. „Lesy České republiky se řídí vládním usnesením z roku 2013, která říká, že oblast soutoku má být ochráněna maloplošnými chráněnými územími.“ To jsou například přírodní rezervace nebo přírodní památky. 

Rozhodnutí v nedohlednu

Kdy se rozhodne o tom, zda bude mít jižní Morava další Chráněnou krajinnou oblast, není vůbec jisté. Konečné slovo bude mít Ministerstvo životního prostředí, ale František Pelc z Agentury ochrany přírody a krajiny jasně deklaroval, že pokud starostové a další dotčené instituce budou proti, nikdo nic násilím vyhlašovat nebude. Jednání tak pravděpodobně budou pokračovat.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související